Višnje su jedna od omiljenih voćki koja se upotrebljava tokom cele godine. Ipak, sezona im kratko traje i većina se trudi da ih iskoristi sveže, kako za jelo tako i za kolače, a deo se odlaže u zamrzivač. Naravno, ne treba zaboraviti ni omiljeni napitak od ovog kiselo-slatko voća - sok, kojim se osvežavamo posebno u toku letnjih meseci.
Po ovom receptu su naše bake pravile sok koji smo svi kao deca obožavali da pijemo.
Sastojci:
- 3 kg višanja
- 2,5 l vode
- 1 kesica limuntusa
- 1 kg šećera po litri dobijenog soka
Priprema:
Višnje očistite od peteljki i dobro operite. Stavite ih u posudu sa limuntusom i vodom. Izgnječite višnje, pa posudu poklopite i ostavite na hladnom mestu da odstoje 24 sata. Posle tog vremena, višnje procedite i izmerite količinu tečnosti koju ste dobili. Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i dobro izmešajte da se istopi. Stavite na šporet i kuvajte na umerenoj temepraturi. Kada se pojavi pena, uklonite je. Nastavite sa kuvanjem soka još pet minuta posle skidanja pene. Staklene flaše za sok dobro operite, osušite i sterilišite u rerni na 150 stepeni, oko 5 minuta. Vruć sok sipajte u vruće flaše. Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa