DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA: Bez kuvanja i lako se pravi, a sjajno je osveženje za tople letnje dane

Domaći sirup od limuna po ovom receptu lako se pravi i nema kuvanja.

Printscreen/YT/Sharmis Passions

Sirup od limuna je okrepljujuće piće koje se često pravi za zimnicu da nas osveži tokom tmurnih, zimskih dana. Za pripremu ovog napitka nabavite zdrave plodove bez tragova oštećenja i čvrste limunove koji su teški i bez zelene boje na kori. Zelena boja ukazuje da nije dovoljno zreo, a takav limun sadži znatno manje soka i vitamina.

Domaći sirup je uvek najbolji, jer tačno znate koje sastojke sadrži, a priprema po ovom receptu je veoma laka.

Sastojci:

  • 1 kg limuna
  • 3 l vode
  • 3 kesice limuntusa
  • 2 kg šećera

Priprema:

Limun dobro operite, a najbolje bi bilo da ga potopite u rastvor vode i sode bikarbone i da ostavite tako oko sat vremena. Nakon toga limun isecite na krupnije kriške sa sve korom, pa ga sameljite u blenderu ili izgnječite štapnim mikserom. Preručite ga u dublju šerpu, dodajte vodu i limuntus, poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata. Odstajalu smesu procedite kroz gazu, pa u dobijeni sok dodajte šećer. Mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dobijeni sirup ulijte u prethodno sterilisane flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Povremeno protresite sadržaj ukoliko se na dnu pojavio talog. Otvorenu flašu čuvajte u frižideru. Za pripremu sipajte u čašu malo sirupa, pa ga razblažite sa vodom.

Izvor: Stvar ukusa