Naseckajte sveži paradajz ili čeri paradajz, skuvajte testeninu i dodajte sir po izboru. Dobićete vrlo pristupačan obrok za celu porodicu. Ukoliko volite paste, možda ćete želeti da isprobate i brzinsku pastu od samo tri sastojka. Evo kako se pravi pasta sa paradjzom i sirom.
Sastojci:
- 2 kg svežeg paradajza
- 200 ml ulja, plus dodatno za kapanje
- 2 čena belog luka, narezana po dužini što tanje možete
- Šaka listova bosiljka, plus dodatak za posluživanje
- 500 g testenine po izboru
- 200 g kačkavalja
Recept za pastu sa paradjazom i sirom
Pripremite paradajz
Stavite na ringlu veliki lonac slane vode i sačekajte da provri. Operite paradajz pod hladnom vodom, a zatim malim oštrim nožem uklonite jezgro na jednom kraju paradajza i zarežite kožu paradjza na suprotnom kraju u obliku malogm krsta.
Oljuštite kožu paradajza
Pripremite veliku posudu sa ledenom vodom. Stavite nekoliko komada paradajza u ključalu vodu na 30 sekundi ili dok ne vidite da koža počinje da se ljušti, a zatim ih izvadite i potopite u ledenu vodu. Ponovite sa preostalim komadima paradajza. Ocedite paradajz, a zatim oljuštite kožu. Prepolovite i bacite semenke, a zatim isecite na komade od 1 cm.
Propržite beli luk
Zagrejte polovinu ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i prstohvat soli i pržite, neprestano mešajući, 2-3 minuta dok beli luk ne porumeni. Dodajte paradajz i 2 kašičice soli i dinstajte povremeno mešajući, na srednje niskoj vatri 15 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte polovinu bosiljka i preostalo ulje. Začinite po želji i stavite na stranu.
Skuvajte testeninu
U ključalu vodu ubacite pastu i kuvajte 1 minut manje od uputstva na pakovanju. Minut pre nego što se testenina skuva, vratite mešavinu paradajza sa lukom i uljem na srednju vatru da se zagreje.
Servirajte
Ocediti testeninu i dodajte mešavinu paradajza i luka. Dobro izmešajte i narendajte kačkavalj odozgo (ili sir po izboru). Pospite sveži bosiljak odozgo i servirajte. Uživajte.
Pročitajte kako se pravi pasta sa dve vrste sira i brokolijem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.