Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 450 g šampinjona, isečenih i narezanih
- 2 kašike putera
- 360 g praziluka, tanko isečenog
- 4 srednja čena belog luka, tanko naseckana
- 2 1/2 kašičice soli
- 450 g testenine
- 700 ml vode
- 320 ml povrtnog bujona
- 150 ml suvog belog vina
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 120 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike seckanog svežeg kopra
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1 kašičica rendane limunove korice plus 1 1/2 kašičica svežeg limunovog soka
- 1/2 kašičice crnog bibera
Recept za pastu sa šampinjonima i prazilukom:
Za ovu pastu zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte pečurke i pržite, često mešajući, dok sva tečnost ne ispari, oko 12 minuta. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte praziluk, beli luk i 1 kašičicu soli i pržite, često mešajući, dok praziluk ne omekša, 4 do 5 minuta.
Umešajte testeninu, vodu, bujon, vino i preostalu 1 1/2 kašičicu soli. Povećajte toplotu na najjače i pustite da proključa. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte, povremeno mešajući,do al dente. Umešajte pavlaku za kuvanje i dinstajte dok sos ne obloži testeninu, oko 3 minuta. Skinite sa vatre.
Umešajte sir, začinsko bilje, limunovu koricu i sok, i biber. Ravnomerno podelite testeninu u plitke činije i servirajte posuto sirom. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa tunjevinom i paradajzom.
Pročitajte kako se pravi pasta salata sa kobasicom i kačkavaljem
BONUS VIDEO
StvarUkusa