Pasta sa pečurkama je tako kremasta, a predstavlja lagan obrok koji možete da jedete i za ručak i za večeru, takva je i pasta u kremastom sosu sa graškom, koju takođe možete brzo da napravite. Pasta sa pečurkama je spektakularna jer u nju ide belo vino, ljubičasti luk, parmezan koji posebno ističu ukus pečuraka. Odličan obrok kada nemate ideju šta da jedete.
Sastojci:
- 240 ml pilećeg bujona
- 30 ml maslinovog ulja
- 675 g šampinjona
- so i crni biber po izboru
- 3 srednja ljubičasta luka, izmlevena
- 2 srednja čena belog luka, izmlevena
- 2 supene kašike listova majčine dušice
- 120 ml belog vina
- 450 g paste
- 85 g putera
- 85 g parmezana
- 10 g peršuna
Recept za kremastu pastu sa pečurkama:
Sipajte pileći bujon u malu činiju ili posudu za merenje tečnosti. U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke, začinite solju i biberom i kuvajte, često mešajući drvenom kašikom, dok vlaga ne ispari i pečurke ne porumene, 12 do 15 minuta, kako bi bile ukusne za pastu. Dodajte ljubičasti luk, beli luk i majčinu dušicu i kuvajte, neprestano mešajući, dok ljubičasti luk ne omekša - 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte vino, vrteći tiganj i stružući sve zaglavljene komadiće drvenom kašikom, dok vino ne ispari za polovinu, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu pilećeg bujona, lagano začinite solju i stavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte povremeno mešajući, dok se mešavina pečuraka ne zgusne - oko 5 minuta. Isključite ringlu. U međuvremenu, u loncu sa kipućom posoljenom vodom skuvajte pastu. Prebacite pastu u tiganj sa pečurkama zajedno sa 180 ml vode u kojoj se kuvala testenina. Ocedite testeninu. Zagrejte sos i testeninu na visokoj temperaturi i kuvajte, brzo mešajući, dok pasta ne postane al dente i dok se sos ne zgusne. Dodajte puter, promešajte i brzo mešajte da se rastopi u sosu. Uklonite sa vatre, dodajte 3/4 rendanog sira i sav peršun i brzo mešajte da se sjedini. Začinite solju po ukusu. Poslužite odmah, dodajući preostali rendani sir za stolom.
Saznajte kako da napravite ZAČINJENA PILEĆA PRSA SA LUKOM: Gurmanski ručak "da poližeš prste", a gotov je za samo nekoliko minuta!
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem