Sastojci:
- 230 g testenine
- 1/2 srednjeg crvenog luka, tanko isečenog
- 120 g naseckanog kačkavalja
- 180 g sitno rendanog parmezana
- 120 g kobasice sremske ili čajne, narezane narezane na četvrtine
- 200 g paradajza, seckanog
- 230 g maslina, bez koštica i prepolovljenih
- 60 g svežih listova bosiljka, seckanih
Za dresing:
- 60 ml maslinovog ulja
- 60 ml svežeg limunovog soka
- 30 ml crvenog vinskog sirćeta
- 1 mali čen belog luka, sitno narendan
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica seckane sveže majčine dušice
- 1/2 kašičice soli plus još po ukusu
- 1/2 kašičice bibera
Recept za pasta salatu sa salamom i kačkavaljem:
Za ovu pastu stavite naseckani luk u malu posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite posudu na stranu 10 minuta. Ocedite, a zatim isperite luk pre nego što ga dodate u salatu. Skuvajte testeninu dok ne omekša, 6 do 10 minuta. Ocedite i dobro isperite pod hladnom vodom. Dok se testenina kuva, na dnu velike činije napravite preliv. Umutite maslinovo ulje, limunov sok, crveno vinsko sirće, beli luk, senf, med, origano, majčinu dušicu, so i biber.
Oceđenu i ispranu testeninu dodajte u preliv i dobro promešajte. Umešajte oceđeni i isprani crveni luk, kačkavalj, parmezan, salamu, paradajz, masline i bosiljak. Probajte začine i po potrebi dodajte so i biber. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa raznovrsnim povrćem.
Pročitajte kako se pravi pasta karbonara sa pasiranom bundevom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Brzinski slavski kolač gotov očas posla
Recept za svinjski file sa brokolijem, šargarepom i jabukama
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac