Originalna italijanska pesto pasta

Pesto pasta koja se pravi od testenine i sosa od bosiljka je jedna od najukusnijih, a možete i sami kod kuće da je napravite.

Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g testenine po želji
  • 1 čen belog luka
  • 120 g tostiranih pinjola
  • 470 g listova svežeg bosiljka, opranih
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 120 g rendanog parmezana plus još za ukras
  • ½ limuna, sok
  • ½ kašičice soli
  • crni biber
  • čeri paradajz

Recept za originalnu italijansku pesto pastu:

Kako biste napravili pastu, skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Ocedite testeninu i sačuvajte 200 ml vode od kuvanja. Dok se testenina kuva, dodajte grubo seckani beli luk, pržene pinjole i sitno rendani parmezan u blender i mešajte dok smesa ne postane glatka.

Zatim dodajte bosiljak. Pulsirajte nekoliko puta dok se ne isecka, a zatim blendirajte dok sipate ulje. Začinite solju i biberom, iscedite limunov sok i ponovo blendirajte, dok se ne sjedini. Isprobajte začine i prilagodite svom ukusu.

Pomešajte vruću testeninu sa pestom i dodajte vodu od kuvanja, po potrebi. Odozgo stavite čeri paradajz i začinite sa još soli i bibera po želji, i posipajte sa još parmezana. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa šampinjonima i prazilukom u belom vinu.

Pročitajte kako se pravi zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pasta sa krompirom i pančetom  Instagram/mobkitchen

StvarUkusa