Sastojci:
- 450 g testenine po želji
- 1 čen belog luka
- 120 g tostiranih pinjola
- 470 g listova svežeg bosiljka, opranih
- 120 ml maslinovog ulja
- 120 g rendanog parmezana plus još za ukras
- ½ limuna, sok
- ½ kašičice soli
- crni biber
- čeri paradajz
Recept za originalnu italijansku pesto pastu:
Kako biste napravili pastu, skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Ocedite testeninu i sačuvajte 200 ml vode od kuvanja. Dok se testenina kuva, dodajte grubo seckani beli luk, pržene pinjole i sitno rendani parmezan u blender i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Zatim dodajte bosiljak. Pulsirajte nekoliko puta dok se ne isecka, a zatim blendirajte dok sipate ulje. Začinite solju i biberom, iscedite limunov sok i ponovo blendirajte, dok se ne sjedini. Isprobajte začine i prilagodite svom ukusu.
Pomešajte vruću testeninu sa pestom i dodajte vodu od kuvanja, po potrebi. Odozgo stavite čeri paradajz i začinite sa još soli i bibera po želji, i posipajte sa još parmezana. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa šampinjonima i prazilukom u belom vinu.
Pročitajte kako se pravi zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa