Sastojci:
- 2 velika jajeta i 1 veliko žumance, plus još 2 cela jajeta za tvrdo kuvana
- 120 g fino rendanog kačkavalja
- 120 g plus 2 kašike rendanog parmezana
- so i biber, po ukusu
- 280 g testenine rigatoni, ili po izboru
- 3 kašike putera
- 60 g prezli
- 60 g peršuna, sitno iseckanog
- 1 kašičica sitno narendane limunove kore
- 3 čena belog luka, tanko iseckana
Recept za pastu sa rendanim jajima:
Za ovu pastu umutite 2 jajeta, kačkavalj, parmezan, 1 kašiku vode, 1/2 kašičice soli i biber u velikoj posudi, dok se ne sjedine. Ostavite na stranu. Prokuvajte vodu na srednjoj vatri i obilno začinite solju. Napunite srednju posudu ledenom vodom i ostavite na stranu. Kada voda proključa, preostala 2 cela jajeta lagano spustite u šerpu kašikom ili hvataljkama i kuvajte da budu tvrda, oko 10 minuta. Prebacite jaja šupljikavom kašikom u ledenu vodu. Pustite da se jaja potpuno ohlade, a zatim ih oljuštite i ostavite sa strane.
Dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte do al dente prema uputstvima na pakovanju. Odvojite malo vode od kuvanja, a zatim dobro ocedite testeninu i ostavite na stranu. U međuvremenu, istopite 1 kašiku putera u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte prezle i pržite, često mešajući, dok ne porumene, oko 5 minuta. Umešajte peršun, limunovu koricu i preostale 2 kašike parmezana. Prebacite u malu posudu.
Obrišite tiganj i dodajte preostale 2 kašike putera. Rastopite na jakoj vatri, a zatim dodajte beli luk i pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša i zamiriše, 1 do 2 minuta. Dodajte testeninu i mešajte lopaticom. Smanjite toplotu na srednju. Sipajte vodu od kuvanja testenine i mešavinu jaja i sira. Kuvajte, neprestano mešajući, dok se sir ne otopi, a sos ne postane svilenkast i malo zgusnut, 2 do 4 minuta.
Ako je sos previše gust, dodajte još vode, 2 kašike odjednom, da biste prilagodili konzistenciju. Probajte i začinite solju i biberom. Stavite kašikom u 4 plitke činije, a zatim ravnomerno pospite tostiranim prezlama. Preko testenine sitno izrendajte tvrdo kuvana jaja. Napravite i sezonsku pastu sa bundevom.
Pročitajte kako se pravi zapečena pasta sa piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel