Sastojci:

  • 3 kašike ulja
  • 450 g šampinjona, isečenih i narezanih
  • 2 kašike putera
  • 360 g praziluka, tanko isečenog
  • 4 srednja čena belog luka, tanko naseckana
  • 2 1/2 kašičice soli
  • 450 g testenine
  • 700 ml vode
  • 320 ml povrtnog bujona
  • 150 ml suvog belog vina
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • 120 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašike seckanog svežeg kopra
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 kašičica rendane limunove korice plus 1 1/2 kašičica svežeg limunovog soka
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Recept za pastu sa šampinjonima i prazilukom:

Za ovu pastu zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte pečurke i pržite, često mešajući, dok sva tečnost ne ispari, oko 12 minuta. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte praziluk, beli luk i 1 kašičicu soli i pržite, često mešajući, dok praziluk ne omekša, 4 do 5 minuta.

Umešajte testeninu, vodu, bujon, vino i preostalu 1 1/2 kašičicu soli. Povećajte toplotu na najjače i pustite da proključa. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte, povremeno mešajući,do al dente. Umešajte pavlaku za kuvanje i dinstajte dok sos ne obloži testeninu, oko 3 minuta. Skinite sa vatre.

Umešajte sir, začinsko bilje, limunovu koricu i sok, i biber. Ravnomerno podelite testeninu u plitke činije i servirajte posuto sirom. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa tunjevinom i paradajzom.

Pročitajte kako se pravi pasta salata sa kobasicom i kačkavaljem

BONUS VIDEO

Instagram/dinner_at_hols  Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom

StvarUkusa