Uvek je bolje imati domaću varijantu grickalica, nego uzimati samo kupovne. Ovog puta smo za vas spremili recept za nikad jednostavnije domaće slane krekere. Možete ih grickati same, uzeti nekoliko uz šolju mleka, ili vam pak mogu poslužiti i umesto tost hleba ili dvopeka na neki sirni namaz ili paštetu.
Sastojci:
150 g putera
250 g brašna
4 supene kašike mleka u prahu
pola kašičice sode bikarbone
5 supenih kašika mlake vode, ili više, kako procenite
1 jaje
so
Priprema:
U jednu činiju prvo sipajte brašno, dodajte sodu bikarbonu, kao i mleko u prahu, pa to sve dobro promešajte. Zatim ulijte jedno celo jaje i dodajte puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi, tako što ćete ga usitniti na komadiće. Sve to rukom izradite i dobro ugnječite.
Postepeno dodajte i supenu kašiku vode. Testo treba na kraju da bude kompaktno, ali ne i gnjecavo, već da se odvaja od ruku. Ostavite ga da odstoji pola sata u frižideru.
Sledeće što treba da uradite jeste da oklagijom razvijete testo do debljine od jedno pola cm, pa da modlama u željenom obliku vadite krekere. Krekere ređate u pleh obložen pek papirom, i pečete ih u rerni zagrejanoj na 190°, ne duže od 15 minuta - treba da dobiju zlatno žutu boju, i da budu hrskavi.
Kada se malo prohlade, možete ih odmah služiti. Čuvajte ih u tegli ili kutiji koje su zatvorene, kako se ne bi sušili.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem