Servirajte sa tartar sosom ili nekim umakom po vašoj želji.
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 100 g crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 20 g kravljeg maslaca
- 100 g brašna
- 380 g svežeg mleka
- 2 prstohvata muskatnog oraščića
- 2 prstohvata belog bibera
- 170 g kravljeg sira
- so - po ukusu
Za pohovanje:
- jaja
- brašno
- prezle
- so
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk i propržite dok ne omekša u maslacu i ulju. Dodajte rendane tikvice sa malo soli i dinstajte 12-15 minuta. Sipajte brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga polako dodajte sveže mleko i mutite žicom dok ne dobijete smesu bez grudvica. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne lepo i dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i sa još soli ako je potrebno. Gotovu smesu prebacite u posudu, pomešajte sa mrvljenim sirom i ostavite da se potpuno ohladi. Obavezno pokrijte posudu providnom folijom da bude zalepljena uz smesu. Nakon što se ohladi, stavite u frižider na minimum 4 sata ili do sledećeg dana. Vlažnim ili namazanim rukama uzimajte po malo smese. Stisnite u dlanu i oblikujte duguljaste krokete. Nije potrebno da budu savršenog oblika. Bez pritiskanja prvo uvaljajte u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle. Pržite krokere u jako zagrejanom ulju, dok ne postanu zlatasti sa hrskavom koricom. Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti.
Izvor:bonapeti.rs
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način