Servirajte sa tartar sosom ili nekim umakom po vašoj želji.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 100 g crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 20 g kravljeg maslaca
  • 100 g brašna
  • 380 g svežeg mleka
  • 2 prstohvata muskatnog oraščića
  • 2 prstohvata belog bibera
  • 170 g kravljeg sira
  • so - po ukusu

Za pohovanje:

  • jaja
  • brašno
  • prezle
  • so

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk i propržite dok ne omekša u maslacu i ulju. Dodajte rendane tikvice sa malo soli i dinstajte 12-15 minuta. Sipajte brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga polako dodajte sveže mleko i mutite žicom dok ne dobijete smesu bez grudvica. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne lepo i dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i sa još soli ako je potrebno. Gotovu smesu prebacite u posudu, pomešajte sa mrvljenim sirom i ostavite da se potpuno ohladi. Obavezno pokrijte posudu providnom folijom da bude zalepljena uz smesu. Nakon što se ohladi, stavite u frižider na minimum 4 sata ili do sledećeg dana.  Vlažnim ili namazanim rukama uzimajte po malo smese. Stisnite u dlanu i oblikujte duguljaste krokete. Nije potrebno da budu savršenog oblika. Bez pritiskanja prvo uvaljajte u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle. Pržite krokere u jako zagrejanom ulju, dok ne postanu zlatasti sa hrskavom koricom. Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:bonapeti.rs