I dekorativno i ukusno. Ove slane torte će vam postati omiljeno praznično predjelo.

Izgledaju sjajno na svečanom stolu i nesumnjivo će prijatno iznenaditi sve goste.

NAPOLEON: Slana torta od lisnatog testa nezaboravnog ukusa

Najlepši ukras TRPEZE: Recepti za slane torte koje očaravaju i izgledom i ukusom
Foto: Printscreen/YT slana-torta-3

Sastojci:

  • 1 kg lisnatog testa
  • 2-3 mlada luka/praziluk
  • 4 kuvana jaja
  • 2 kuvane šargarepe
  • 2 čene belog luka
  • 200 g krem sira
  • 250-300 g tunjevine u konzervi
  • 100 g majoneza
  • so

Priprema:

Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.

Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.

Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.

Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.

Slana torta od palačinki

Najlepši ukras TRPEZE: Recepti za slane torte koje očaravaju i izgledom i ukusom
Foto: Shutterstock svi-ce-vam-traziti-recept-slana-torta-od-palacinki-bice-najukusnije-praznicno-predjelo

Sastojci:

  • 7 palačinki
  • 3 kisela krastavčića
  • 3 kuvana jaja
  • 200 g šunke
  • 200 g sira
  • 200 g kačkavalja
  • 200 g majoneza
  • 200 g kiselog mleka
  • 1 kašika senfa

Priprema:

Pomešati majonez, kiselo mleko i senf i mazati svaku palačinku.

Nakon mazanja stavljati sitno isečenu ili izrendanu šunku, kačkavalj, jaje, krastavac, sir…

Na kraju namazati celu slanu tortu odozgo i sa svih strana i ukrasiti po svom ukusu.

Bogata slana torta sa palačinkama je gotova!

Predivna slana torta od tost hleba i zanimljivih namaza

Najlepši ukras TRPEZE: Recepti za slane torte koje očaravaju i izgledom i ukusom
Foto: CooKing omiljeno-jelo-na-svakoj-slavskoj-trpezi-predivna-slana-torta-od-tost-hleba-i-zanimljivih-namaza-video

Sastojci:

  • 12 kriški tost hleba
  • 150 g majoneza
  • 300 g kisele pavlake
  • 150 g šunke
  • 100 g pečenice
  • 3 kuvana jajeta
  • 70 g kiselih krastavaca

Za dekoraciju:

  • kisela pavlaka
  • 2 jajeta
  • kiseli krastavci

Priprema:

Sjedinite majonez sa kiselom pavlakom. Odvojite 1/3 tog fila i u njega dodajte izrendanu dimljenu pečenicu i izrendane krastavce.

U prvi deo smese od majoneza i pavlake dodajte izrendanu šunku i kuvana jaja i sve dobro sjedinite.

Na tacnu poređajte 4 parčeta tost hleba, jedno iza drugog. Namazite 1/2 fila sa šunkom i jajima.

Preko poređajte 4 parčeta tost hleba. Namažite sa filom sa dimljenom pečenicom i krastavčićima. Preko opet poređajte 4 tost hleba, pa namažite ostatak fila sa šunkom i jajima. Na kraju poređajte 4 kriške tost hleba.

Dekorišite po želji.

POSNA SLANA TORTA sa ajvarom i šunkom od tune

Najlepši ukras TRPEZE: Recepti za slane torte koje očaravaju i izgledom i ukusom
Foto: Shutterstock jednostavna-a-ukusna-posna-slana-torta-sa-ajvarom-i-sunkom-od-tune

Sastojci:

  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • prašak za pecivo
  • so
  • kisela voda
  • ajvar
  • šunka od tune
  • biljni kačkavalj

Priprema:

Pomešajte heljdino i ječmeno brašno, dodajte malo praška za pecivo, prstohvat soli i kiselu vodu po potrebi, pa ispecite palačinke.

Kada se prohlade, prve dve filujte sa ajvarom, treću rendanom šunkom od tune (ima je u većim prodavnicama), četvrtu ajvarom i posnim, rendanim kačkavaljem na biljnoj bazi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvarukusa.rs