I dekorativno i ukusno. Ove slane torte će vam postati omiljeno praznično predjelo.
Izgledaju sjajno na svečanom stolu i nesumnjivo će prijatno iznenaditi sve goste.
NAPOLEON: Slana torta od lisnatog testa nezaboravnog ukusa
Sastojci:
- 1 kg lisnatog testa
- 2-3 mlada luka/praziluk
- 4 kuvana jaja
- 2 kuvane šargarepe
- 2 čene belog luka
- 200 g krem sira
- 250-300 g tunjevine u konzervi
- 100 g majoneza
- so
Priprema:
Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.
Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.
Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.
Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.
Slana torta od palačinki
Sastojci:
- 7 palačinki
- 3 kisela krastavčića
- 3 kuvana jaja
- 200 g šunke
- 200 g sira
- 200 g kačkavalja
- 200 g majoneza
- 200 g kiselog mleka
- 1 kašika senfa
Priprema:
Pomešati majonez, kiselo mleko i senf i mazati svaku palačinku.
Nakon mazanja stavljati sitno isečenu ili izrendanu šunku, kačkavalj, jaje, krastavac, sir…
Na kraju namazati celu slanu tortu odozgo i sa svih strana i ukrasiti po svom ukusu.
Bogata slana torta sa palačinkama je gotova!
Predivna slana torta od tost hleba i zanimljivih namaza
Sastojci:
- 12 kriški tost hleba
- 150 g majoneza
- 300 g kisele pavlake
- 150 g šunke
- 100 g pečenice
- 3 kuvana jajeta
- 70 g kiselih krastavaca
Za dekoraciju:
- kisela pavlaka
- 2 jajeta
- kiseli krastavci
Priprema:
Sjedinite majonez sa kiselom pavlakom. Odvojite 1/3 tog fila i u njega dodajte izrendanu dimljenu pečenicu i izrendane krastavce.
U prvi deo smese od majoneza i pavlake dodajte izrendanu šunku i kuvana jaja i sve dobro sjedinite.
Na tacnu poređajte 4 parčeta tost hleba, jedno iza drugog. Namazite 1/2 fila sa šunkom i jajima.
Preko poređajte 4 parčeta tost hleba. Namažite sa filom sa dimljenom pečenicom i krastavčićima. Preko opet poređajte 4 tost hleba, pa namažite ostatak fila sa šunkom i jajima. Na kraju poređajte 4 kriške tost hleba.
Dekorišite po želji.
POSNA SLANA TORTA sa ajvarom i šunkom od tune
Sastojci:
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 šolja ječmenog brašna
- prašak za pecivo
- so
- kisela voda
- ajvar
- šunka od tune
- biljni kačkavalj
Priprema:
Pomešajte heljdino i ječmeno brašno, dodajte malo praška za pecivo, prstohvat soli i kiselu vodu po potrebi, pa ispecite palačinke.
Kada se prohlade, prve dve filujte sa ajvarom, treću rendanom šunkom od tune (ima je u većim prodavnicama), četvrtu ajvarom i posnim, rendanim kačkavaljem na biljnoj bazi.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom