Ovako pripremljenu slanu tortu možete da služite kao predjelo na slavi ili novogodišnjoj trpezi, ali možete i kao ručak kada je porodica na okupu.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g putera
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1 kašičica bibera
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 500 g pileće džigerice
- 1 paprika
- 150 g maslina
- 100 g kačkavalja
- 2 komada mocarele
- 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Brašno pomešajte sa puterom i rukama sjedinite. Zatim dodajte biber, so, crvenu mlevenu papriku i umućeno jaje. Promešajte. Umesite testo, pa ga umotajte u providnu foliju ili kesu i stavite u frižider.
U jednom tiganju prodinstajte sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. U drugom tiganju propržite pileću džigericu. Zatim u posudu stavite proprženi luk sa šargarepom, sitno seckane masline i papriku, rendani kačkavalj, procedite džigeric, pa i nju dodajte u posudu. Posolite, pobiberite i sipajte začinsku papriku, pa promešajte.
Testo izvadite iz frižidera, pa ga prstima raširite. Zatim ga stavite u kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom. Testo lepo rasporedite po dnu i po ivicama sve do vrha. Zatim sipajte polovinu fila (lepo rasporedite i utisnite kašikom malo), preko poređajte mocarelu koju ste isekli na kolutove, zatim drugi sloj fila (isto rasporedite i malo utisnite kašikom). Na kraju sipajte kiselu pavlaku i razmažite svuda.
Pecite na 180°C nekih 40-50 minuta, a zatim ostavite da odstoji 3-4 sata. Premažite u tankom sloju majonez i stavite rendani kačkavalj preko.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem