Ovako pripremljenu slanu tortu možete da služite kao predjelo na slavi ili novogodišnjoj trpezi, ali možete i kao ručak kada je porodica na okupu.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 200 g putera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 500 g pileće džigerice
  • 1 paprika
  • 150 g maslina
  • 100 g kačkavalja
  • 2 komada mocarele
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

Brašno pomešajte sa puterom i rukama sjedinite. Zatim dodajte biber, so, crvenu mlevenu papriku i umućeno jaje. Promešajte. Umesite testo, pa ga umotajte u providnu foliju ili kesu i stavite u frižider.

U jednom tiganju prodinstajte sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. U drugom tiganju propržite pileću džigericu. Zatim u posudu stavite proprženi luk sa šargarepom, sitno seckane masline i papriku, rendani kačkavalj, procedite džigeric, pa i nju dodajte u posudu. Posolite, pobiberite i sipajte začinsku papriku, pa promešajte.

Testo izvadite iz frižidera, pa ga prstima raširite. Zatim ga stavite u kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom. Testo lepo rasporedite po dnu i po ivicama sve do vrha. Zatim sipajte polovinu fila (lepo rasporedite i utisnite kašikom malo), preko poređajte mocarelu koju ste isekli na kolutove, zatim drugi sloj fila (isto rasporedite i malo utisnite kašikom). Na kraju sipajte kiselu pavlaku i razmažite svuda.

Pecite na 180°C nekih 40-50 minuta, a zatim ostavite da odstoji 3-4 sata. Premažite u tankom sloju majonez i stavite rendani kačkavalj preko.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs