Čatni je namazkoji dolazi iz Indije i može da se sprema od raznovrsnih namirnica, kao što su paradajz, mleveni kikiriki, jogurt, krastavac, začinjeni kokos, ljuti luk ili sos od mente... Obično se pravi od kiselog voća kao što su jabuke, rabarbara ili kiseli krastavčići. Ovo je stari engleski recept za čatni od jabuka koji se pravi sa sirćetom. Sirće je dodato u recept jer produžava rok trajanja i može da se jede cele godine.Odlična kombinacija sastojaka koja daju kiselo-ljutkasti ukus će vas oduševiti, a najsličniji je džemu. Obično se jede sa sirom, ali možete da mažete na palačinke, hleb, uštipke, čak i kao sos za meso da poslužite. 

  • Sastojci:
  • 580 ml vinskog sirćeta 
  • 220 g smeđeg šećera 
  • 1 kašičica soli
  • 8 jabuka
  • 1 crni luk
  • 2 mlada luka 
  • malo đumbira
  • prstohvat bibera
  • 1 kašika senfa
  • 220 g suvog grožđa

Priprema:
U šerpu sipajte sirće, pa dodajte šećer, so, iseckane jabuke, crni i mladi luk, rendani đumbir, biber, senf i suvo grožđe. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata. Povremeno mešajte, a kada sirće ispari, prođite varjačom kroz smesu. Ako se odmah skuplja nije gotovo. Kada prođete varjačom i ostane trag, tada je spremno. Sipajte u sterilisane tegle. Sastojke možete da seckate ili da blendirate, to zavisi od vašeg ukusa. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE