Čatni je namazkoji dolazi iz Indije i može da se sprema od raznovrsnih namirnica, kao što su paradajz, mleveni kikiriki, jogurt, krastavac, začinjeni kokos, ljuti luk ili sos od mente... Obično se pravi od kiselog voća kao što su jabuke, rabarbara ili kiseli krastavčići. Ovo je stari engleski recept za čatni od jabuka koji se pravi sa sirćetom. Sirće je dodato u recept jer produžava rok trajanja i može da se jede cele godine.Odlična kombinacija sastojaka koja daju kiselo-ljutkasti ukus će vas oduševiti, a najsličniji je džemu. Obično se jede sa sirom, ali možete da mažete na palačinke, hleb, uštipke, čak i kao sos za meso da poslužite.
- Sastojci:
- 580 ml vinskog sirćeta
- 220 g smeđeg šećera
- 1 kašičica soli
- 8 jabuka
- 1 crni luk
- 2 mlada luka
- malo đumbira
- prstohvat bibera
- 1 kašika senfa
- 220 g suvog grožđa
Priprema:
U šerpu sipajte sirće, pa dodajte šećer, so, iseckane jabuke, crni i mladi luk, rendani đumbir, biber, senf i suvo grožđe. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata. Povremeno mešajte, a kada sirće ispari, prođite varjačom kroz smesu. Ako se odmah skuplja nije gotovo. Kada prođete varjačom i ostane trag, tada je spremno. Sipajte u sterilisane tegle. Sastojke možete da seckate ili da blendirate, to zavisi od vašeg ukusa.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus