Sosovi mogu da ulepšaju mnoga jela pogotovo ako znate da ukombinujete sastojke. Jedan od popularnijih je i sos od pečuraka, jer se odlično kombinuje sa pastom, mesom... Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept koji je spoj dve vrste pečuraka, mirisnih začina, crnog vina... Lako se pravi, a ukus je očaravajući, pa smo sigurni da će vam se dopasti. 

  • Sastojci:
  • 500 g pečuraka 
  • 1 paket sušenih vrganja
  • 6 kašika putera
  • 2 šalotke (vrsta crnog luka, a može zamena i 1 crni luk)
  • 1 kašika seckanog svežeg timijana
  • 2 čena belog luka
  • 2,5 šolje pilećeg bujona
  • 2-3 šolje crnog vina
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje 
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:
Potopite sušene vrganje u crno vino, pa ostavite sa strane. U dubljem tiganju istopite puter (1 kašiku), pa dodajte seckani luk i timijan. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i iseckane pečurke. Kuvajte dok pečurke ne puste vodu i dok ne promene boju. Sipajte crno vino sa vrganjima i kuvajte dok ne ispari. Zatim sipajte bujon i ostavite da se krčka dok tečnost malo ne ispari. U posudi pomešajte puter sobne temeprature sa brašno i dobro sjedinite. Zatim postepeno dodajte u sos i mešajte dok se ne zgusne. Smanjite temepraturu i sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte još 10 minuta, pa začinite i pospite seckanim peršunom. 

BONUS VIDEO: 

Kako se pravi roštilj sos TikTok/ vellacooks

Izvor: Stvar ukusa