Sosovi mogu da ulepšaju mnoga jela pogotovo ako znate da ukombinujete sastojke. Jedan od popularnijih je i sos od pečuraka, jer se odlično kombinuje sa pastom, mesom... Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept koji je spoj dve vrste pečuraka, mirisnih začina, crnog vina... Lako se pravi, a ukus je očaravajući, pa smo sigurni da će vam se dopasti.
- Sastojci:
- 500 g pečuraka
- 1 paket sušenih vrganja
- 6 kašika putera
- 2 šalotke (vrsta crnog luka, a može zamena i 1 crni luk)
- 1 kašika seckanog svežeg timijana
- 2 čena belog luka
- 2,5 šolje pilećeg bujona
- 2-3 šolje crnog vina
- 1 kašika brašna
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Potopite sušene vrganje u crno vino, pa ostavite sa strane. U dubljem tiganju istopite puter (1 kašiku), pa dodajte seckani luk i timijan. Kada luk omekša dodajte mleveni beli luk i iseckane pečurke. Kuvajte dok pečurke ne puste vodu i dok ne promene boju. Sipajte crno vino sa vrganjima i kuvajte dok ne ispari. Zatim sipajte bujon i ostavite da se krčka dok tečnost malo ne ispari. U posudi pomešajte puter sobne temeprature sa brašno i dobro sjedinite. Zatim postepeno dodajte u sos i mešajte dok se ne zgusne. Smanjite temepraturu i sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte još 10 minuta, pa začinite i pospite seckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem