Ideja za dekorativna predjela nikada dosta! Za prazničnu trpezu možete pripremiti neodoljivo posno predjelo u obliku Deda Mraza. Pripremili smo recept za sjajno predjelo i to od kroketa. Kroketi se prave od krompira, ali i od bakalara. Za ovo predjelo potražite čačkalice od bambusa koje su na jednom kraju u obliku srca ili drugog zanimljivog oblika. Ako ne nađete, možete koristiti i obične.
Sastojci:
- 600 g osoljenog bakalara
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 g putera
- 1 kašika sušenog peršuna
- 200 g krompira
- 300 ml mleka
- 500 g pšeničnog brašna
- 300 g prezli
- Za pohovanje:
- 1 kašika luka u prahu
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 400 ml vode
- Za ukrašavanje:
- bikuino čili papričice
- peršun
- masline
- krem sir
- čačkalice
Recept za dekorativne krokete sa bakalarom:
Oljuštite krompir, operite i stavite u vodu. Potom sipajte mleko, pa izblendirajte. Trebalo bi da dobijete oko 1l tečnosti, pa ako ima potrebe dodajte mleko ili vodu. U tiganj ubacite iseckan crni luk i beli luk, a potom i puter, pa prodinstajte. Dodajte osoljen bakalar, promešajte, pa dodajte smesu sa mlekom i krompirom. Promešajte, pa ostavite da provri. Sklonite šerpu sa šporeta, pa dodajte prosejano pšenično brašno u smesu za predjelo. Mešajte sastojke dok ne dobijete testo za krokete, pa vratite na šporet testo i kuvajte oko 5 minuta na laganijoj vatri. Dok je na šporetu, povremeno premesite testo špatulom. Premestite testo na radnu površinu, pa ga razvucite oklagijom na tanji krug i pospite peršunom. Potom skupite testo sa peršunom rukama, premesite, pa oblikujte u deblji valjak. Iskidajte testo na delove težine oko 30 grama. Formirajte rukama loptice od delova testa. Pomešajte luk u prahu i pšenično brašno, pa sipajte vodu. Umutite žicom, pa krokete najpre uvaljajte u tu smesu sa lukom u prahu, a onda u prezle. Ređajte krokete po plehovima, pa plehove pokrijte prozirnom folijom i stavite ih u frižider na 1 sat. Potom ih pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju i vadite ih šupljikavom kašikom. Krem sir stavite u špric za kolače, pa nanesite na svaki kroket u obliku cveta. Na krem sir stavite 1-2 listova peršuna, a onda na čačkalice zabodite bikuino čili papričice, seckane masline, pa onda sve zajedno zabodite u krokete. Predlažemo i predjelo sa spanaćem i jajima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom