Riblja čorba je pravo predjelo za decembarske dane. Može se spremati na tako mnogo načina, recimo Brazilci je spremaju u kokosovom mleku! Ipak, najlepši je onaj starinski recept starih alasa, baš kakav smo pripremili za danas. Tajna dobrog ukusa je u zapršci koja se dugo dinsta zajedno sa vodom u kojoj se kuvala riba.
Sastojci:
- 1,5 kg rečne ribe po izboru
- 2 šargarepe
- 2 veze peršuna
- 1 stabljika celera
- 3 čena belog luka
- 3 crna luka
- 1-2 lovorova lista
- 4 kašike začinske slatke paprike
- 1-1,5 kašika brašna
- 550 ml soka od paradajza
- 1 kašika tucane paprike
- so po ukusu
- biber po ukusu
- malo ulja za dinstanje
Recept za starinsku riblju čorbu:
Očišćenu ribu bez glave i kostiju stavite u veliku šerpu, prelijte vodom, pa ubacite so i biber po ukusu. Dodajte lovorov list, isečen 1 crni luk, beli luk, pa iseckan celer. Kada provri na srednjoj temperaturi, kuvajte još 10-15 minuta, pa procedite, ali nikako ne prosipajte vodu u kojoj se kuvala riba. U istoj šerpi sipajte malo ulja, pa dodajte iseckan peršun, šargarepe i ostale iseckane glavice crnog luka. Dok se povrće dinsta, dodajte postepeno vodu u kojoj se kuvala riba. Dinstajte što duže, a pred kraj dodajte slatku začinsku papriku u zapršku. Pri samom kraju dinstanja dodajte brašno. Potom, dok još smesa nije zagrejana, sipajte sok od paradajza, a onda miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ribu izgnječite viljuškom, pa je dodajte u čorbu. Sipajte još vode po potrebi, pa dodajte tucanu papriku. Začinite riblju čorbu solju i biberom ako je potrebno. Po želji, ukrasite riblju čorbu peršunom pri serviranju. Isprobajte i rusku riblju čorbu sa pastrmkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus