Riblja čorba je pravo predjelo za decembarske dane. Može se spremati na tako mnogo načina, recimo Brazilci je spremaju u kokosovom mleku! Ipak, najlepši je onaj starinski recept starih alasa, baš kakav smo pripremili za danas. Tajna dobrog ukusa je u zapršci koja se dugo dinsta zajedno sa vodom u kojoj se kuvala riba.
Sastojci:
- 1,5 kg rečne ribe po izboru
- 2 šargarepe
- 2 veze peršuna
- 1 stabljika celera
- 3 čena belog luka
- 3 crna luka
- 1-2 lovorova lista
- 4 kašike začinske slatke paprike
- 1-1,5 kašika brašna
- 550 ml soka od paradajza
- 1 kašika tucane paprike
- so po ukusu
- biber po ukusu
- malo ulja za dinstanje
Recept za starinsku riblju čorbu:
Očišćenu ribu bez glave i kostiju stavite u veliku šerpu, prelijte vodom, pa ubacite so i biber po ukusu. Dodajte lovorov list, isečen 1 crni luk, beli luk, pa iseckan celer. Kada provri na srednjoj temperaturi, kuvajte još 10-15 minuta, pa procedite, ali nikako ne prosipajte vodu u kojoj se kuvala riba. U istoj šerpi sipajte malo ulja, pa dodajte iseckan peršun, šargarepe i ostale iseckane glavice crnog luka. Dok se povrće dinsta, dodajte postepeno vodu u kojoj se kuvala riba. Dinstajte što duže, a pred kraj dodajte slatku začinsku papriku u zapršku. Pri samom kraju dinstanja dodajte brašno. Potom, dok još smesa nije zagrejana, sipajte sok od paradajza, a onda miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ribu izgnječite viljuškom, pa je dodajte u čorbu. Sipajte još vode po potrebi, pa dodajte tucanu papriku. Začinite riblju čorbu solju i biberom ako je potrebno. Po želji, ukrasite riblju čorbu peršunom pri serviranju. Isprobajte i rusku riblju čorbu sa pastrmkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs