Riblja čorba je pravo predjelo za decembarske dane. Može se spremati na tako mnogo načina, recimo Brazilci je spremaju u kokosovom mleku! Ipak, najlepši je onaj starinski recept starih alasa, baš kakav smo pripremili za danas. Tajna dobrog ukusa je u zapršci koja se dugo dinsta zajedno sa vodom u kojoj se kuvala riba.
Sastojci:
- 1,5 kg rečne ribe po izboru
- 2 šargarepe
- 2 veze peršuna
- 1 stabljika celera
- 3 čena belog luka
- 3 crna luka
- 1-2 lovorova lista
- 4 kašike začinske slatke paprike
- 1-1,5 kašika brašna
- 550 ml soka od paradajza
- 1 kašika tucane paprike
- so po ukusu
- biber po ukusu
- malo ulja za dinstanje
Recept za starinsku riblju čorbu:
Očišćenu ribu bez glave i kostiju stavite u veliku šerpu, prelijte vodom, pa ubacite so i biber po ukusu. Dodajte lovorov list, isečen 1 crni luk, beli luk, pa iseckan celer. Kada provri na srednjoj temperaturi, kuvajte još 10-15 minuta, pa procedite, ali nikako ne prosipajte vodu u kojoj se kuvala riba. U istoj šerpi sipajte malo ulja, pa dodajte iseckan peršun, šargarepe i ostale iseckane glavice crnog luka. Dok se povrće dinsta, dodajte postepeno vodu u kojoj se kuvala riba. Dinstajte što duže, a pred kraj dodajte slatku začinsku papriku u zapršku. Pri samom kraju dinstanja dodajte brašno. Potom, dok još smesa nije zagrejana, sipajte sok od paradajza, a onda miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ribu izgnječite viljuškom, pa je dodajte u čorbu. Sipajte još vode po potrebi, pa dodajte tucanu papriku. Začinite riblju čorbu solju i biberom ako je potrebno. Po želji, ukrasite riblju čorbu peršunom pri serviranju. Isprobajte i rusku riblju čorbu sa pastrmkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem