Riblja čorba je pravo predjelo za decembarske dane. Može se spremati na tako mnogo načina, recimo Brazilci je spremaju u kokosovom mleku! Ipak, najlepši je onaj starinski recept starih alasa, baš kakav smo pripremili za danas. Tajna dobrog ukusa je u zapršci koja se dugo dinsta zajedno sa vodom u kojoj se kuvala riba.

Sastojci:

  • 1,5 kg rečne ribe po izboru
  • 2 šargarepe
  • 2 veze peršuna
  • 1 stabljika celera
  • 3 čena belog luka
  • 3 crna luka
  • 1-2 lovorova lista
  • 4 kašike začinske slatke paprike
  • 1-1,5 kašika brašna
  • 550 ml soka od paradajza
  • 1 kašika tucane paprike
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • malo ulja za dinstanje

Recept za starinsku riblju čorbu:

Očišćenu ribu bez glave i kostiju stavite u veliku šerpu, prelijte vodom, pa ubacite so i biber po ukusu. Dodajte lovorov list, isečen 1 crni luk, beli luk, pa iseckan celer. Kada provri na srednjoj temperaturi, kuvajte još 10-15 minuta, pa procedite, ali nikako ne prosipajte vodu u kojoj se kuvala riba. U istoj šerpi sipajte malo ulja, pa dodajte iseckan peršun, šargarepe i ostale iseckane glavice crnog luka. Dok se povrće dinsta, dodajte postepeno vodu u kojoj se kuvala riba. Dinstajte što duže, a pred kraj dodajte slatku začinsku papriku u zapršku. Pri samom kraju dinstanja dodajte brašno. Potom, dok još smesa nije zagrejana, sipajte sok od paradajza, a onda miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ribu izgnječite viljuškom, pa je dodajte u čorbu. Sipajte još vode po potrebi, pa dodajte tucanu papriku. Začinite riblju čorbu solju i biberom ako je potrebno. Po želji, ukrasite riblju čorbu peršunom pri serviranju. Isprobajte i rusku riblju čorbu sa pastrmkom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

 Izvor: StvarUkusa/J.K.