Namaz od pasulja Meksikancima je omiljeno jelo. Osim što je idealno rešenje ako skuvate višak pasulja, namaz može poslužiti kao fini prilog mesu i povrću ili čak proteinski namaz za tortilje.
Ukoliko volite začinjeniju meksičku hranu isprobajte i recept za Sočno meso sa povrćem po meksičkom receptu.
Sastojci:
- 700 g kuvanog pasulja
- 1 glavica luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- ¼ kašičice soli
- 2 čena belog luka
- ½ kašičice tucane ljute paprike
- ½ šolje vode
- 2 kašike lišća korijandera
- 1 kašika soka limuna
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite sitno seckani luk i posolite. Kad luk počinje da dobija staklastu strukturu dodajte sitno seckani beli luk i tucanu papriku. Nakon otprilike minut dodajte pasulj (skuvan) i vodu. Promešajte, poklopite i kuvajte 5 minuta. Smanjite vatru na minimum i skinite poklopac. Gnječilicom za krompir izgnječite pasulj pa kuvajte bez poklopca uz često mešanje još 3 minuta.
Sklonite šerpu s vatre i umešajte korijander i sok od limuna. Probajte, i po potrebi dodajte još soli i soka od limuna.