LENJIGRADSKA SALATA OD KROMPIRA: Prelivena jogurtom i pavlakom, a praziluk i začini joj daju posebnu aromu

Lenjigradska salata odličana je kao prilog uz meso u toplim letnjim danima.

Shutterstock

Nije poznato zašto je ova salata dobila ime lenjigradska, ali ono što se sigurno zna to je da je neverovatno ukusna, naročito kao prilog za tople dane. Jednostavno i brzo se sprema, a praziluk u kombinaciji sa sirom i jogurtom joj daje poseban šmek. Trik je taj da ne dozvolite da se krompir ohladi, jer hladan ne upija lepo ukuse, nego dok je još vruć dodajte i ostale sastojke.

Sjajno ide uz razne vrste mesa, a može da bude i kompletan obrok

Sastojci:

  • 6 krompira
  • 2 struka praziluka
  • 250 g tvrdog sira
  • 400 g kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • malo seckanog peršuna
  • mirođija
  • so, biber
  • sok od pola limuna

Priprema:

Svetliji deo praziluka isecite na kolutove, ne preterano tanke, blago posolite i rukama razlistajte. Krompir kuvajte u ljusci, u slanoj vodi 30 do 40 minuta. Još topao, malo prohlađen krompir oljuštite i isecite ga na kockice. Topao krompir odmah ubacite u činiju u kojoj ste pomešali pavlaku, majonez i jogurt i sve to već začinili solju i biberom. Dodajte praziluk, narendani sir, iseckan peršun i mirođiju, sok od pola limuna, pa sve lepo izmešajte. Ako je krompir upio preliv, pred služenje dodajte još malo jogurta i po potrebi još žačina po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa