Nije poznato zašto je ova salata dobila ime lenjigradska, ali ono što se sigurno zna to je da je neverovatno ukusna, naročito kao prilog za tople dane. Jednostavno i brzo se sprema, a praziluk u kombinaciji sa sirom i jogurtom joj daje poseban šmek. Trik je taj da ne dozvolite da se krompir ohladi, jer hladan ne upija lepo ukuse, nego dok je još vruć dodajte i ostale sastojke.
Sjajno ide uz razne vrste mesa, a može da bude i kompletan obrok.
Sastojci:
- 6 krompira
- 2 struka praziluka
- 250 g tvrdog sira
- 400 g kisele pavlake
- 200 ml jogurta
- malo seckanog peršuna
- mirođija
- so, biber
- sok od pola limuna
Priprema:
Svetliji deo praziluka isecite na kolutove, ne preterano tanke, blago posolite i rukama razlistajte. Krompir kuvajte u ljusci, u slanoj vodi 30 do 40 minuta. Još topao, malo prohlađen krompir oljuštite i isecite ga na kockice. Topao krompir odmah ubacite u činiju u kojoj ste pomešali pavlaku, majonez i jogurt i sve to već začinili solju i biberom. Dodajte praziluk, narendani sir, iseckan peršun i mirođiju, sok od pola limuna, pa sve lepo izmešajte. Ako je krompir upio preliv, pred služenje dodajte još malo jogurta i po potrebi još žačina po ukusu.
Izvor: Stvar ukusa