Recept za domaće pihtije

Domaće pihtije su predjelo za u vreme praznika, koje je se uvek nađe na trpezi. Po ovom receptu će vam se vrlo svideti.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg svinjskih nogica, ohlađenih 3 sata do preko noći
  • 5-8 velikih pilećih bataka ili bilo koje meso sa kostima
  • 2 srednja luka
  • 1 velika šargarepa
  • 1 štap celera
  • 2 lovorova lista
  • 5-10 zrna bibera
  • 2 kašičice soli ili više

Recept za domaće pihtije:

Kako biste napravili ove pihtije, obavezno potopite svinjske nogice u hladnu vodu, 3 sata preko noći. Nakon toga ih ubacite u veliki lonac zajedno sa pilećim batacima. Dodajte toliko vode da pokrije sve meso. Stavite na jaku vatru, poklopite i prokuvajte. Čim počne da ključa, sklonite sa vatre i ocedite vodu.

Isperite meso, napunite svežom vodom, da prekrije meso. Nemojte dodavati previše vode ili kasnije neće biti dovoljno "želatina". Pokrijte i ponovo prokuvajte. Smanjite toplotu na lagano i kuvajte 5 sati.

Nakon kuvanja 5 sati, u šerpu dodajte 1 veću šargarepu, 2 srednja luka, 1 štap celera, 2 lovorova lista, 5-8 zrna bibera i 2 kašičice soli i nastavite da kuvate na laganoj vatri još 1 sat. Trebalo bi da izgleda kao fina pileća čorba. Sada je važno da ne bacite čorbu i da ne dodajete više vode u lonac.

Batake i šargarepu izvadite iz čorbe i ostavite da se ohlade. Izvadite svinjske nogice, luk i lovorov list. Procedite čorbu, dok ne ostane čista. Oljušite i sitno naseckajte 4 čena belog luka u čorbu. Kada se meso ohladi, viljuškom odvojite meso od kostiju. Kosti možete da bacite. Tanko isecite šargarepu. Možete sadržaj da rasporedite u veliku činiju ili u manje činije.

Počnite tako što ćete na dno da stavite šargarepu. Zatim dodajte meso u ravnom sloju i prelijte meso bujonom. Ostavite u frižideru 3 sata ili preko noći, dok se ne stegne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusnije slavske pihtije.

Pročitajte kako se prave bele pihtije sa jogurtom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE  Kurir televizija

StvarUkusa