Sastojci:
- 1 kg manjih celih krompira
- pola kašike maslinovog ulja
- 250 g slanine
- pola glavice crvenog luka, isečenog na kockice
- 3 čena belog luka, gnječena
- 2 kašike mirođije
- 2 kašike peršuna
Sastojci za preliv:
- 1/4 šolje pilećeg ili povrćnog bujona ili vode
- 1/4 šolje jabukovog sirćeta
- 2 kašike senfa
- 1 kašika šećera ili meda
- biber i so po ukusu
Kako se pravi nemačka salata:
Ova nemačka krompir salata je savršen prilog. Kombinuje tradicionalnu salatu od krompira sa ukusima belog luka, slanine i crvenog luka, sve to preliveno senfom.
Krompir očistite i cele krompire stavite u šerpu da se kuvaju. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta ili dok ne uspete krompir da probušite viljuškom. Ocedite i ostavite na stranu da se ohladi.
Zagrejte pola kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckanu slaninu i dinstajte dok ne postane hrskava i porumeni. Izvadite slaninu i prebacite je na tanjir. Uzmite i 3-4 kašike masti od slanine iz tiganja.
U isti tiganj ubacite crveni luk i pržite dok ne omekša. Dodajte mleveni beli luk i dinstajte još 30 sekundi. Dodajte sirće, 1/4 šolje pilećeg bujona, senf i šećer po ukusu. Počnite sa 1 kašikom šećera i dodajte još po potrebi da biste uravnotežili sirće. Začinite solju i biberom. Nastavite da mešate oko 2 minuta, ili dok se smeša malo ne smanji.
Dok je krompir još topao, isecite ga na komade veličine zalogaja. Stavite krompir u veliku posudu i prelijte prelivom. Dodajte slaninu i začinsko bilje i promešajte da se sjedini.
Bonus video