Sastojci:
- 1 kg pilećih filea
- 1 velika glavica zelene salate, krupno iseckana
- 4 velika paradajza isečena na kockice
- 2 srednja krastavca isečena
- 1 velika crvena paprika tanko isečena na kriške
- 240 g maslina bez koštica, prepolovljenih
- 2 kašike kapara, ispranih i oceđenih
- 110 g izmrvljenog feta sira ili više
- iseckan svež peršun za ukrašavanje, opciono
Za dresing:
- 360 g običnog grčkog jogurta
- 2 kašike maslinovog ulja plus još za premazivanje posude za pečenje
- 2 kašike svežeg limunovog soka od 1 malog limuna
- 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
- 1 kašika sušenog origana
- 1/2 kašičice fine morske soli plus još po ukusu
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera plus još po ukusu
Recept za grčku salatu sa piletinom:
Kako biste napravili salatu, prvo u činiji umutite jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, origano, so i biber, probajte i dodajte začine po želji. Da biste marinirali piletinu, sipajte ½ šolje smese od jogurta u srednju činiju. Dodajte piletinu i promešajte da se obloži; pokrijte i stavite u frižideru na najmanje 30 minuta, a najviše 3 sata. Preostalu smesu od jogurta pokrijte i stavite u frižider da biste je koristili kao preliv za salatu.
Kada ste spremni da ispečete piletinu, zagrejte rernu na 220°C. Premažite posudu za pečenje dimenzija 23×33 cm maslinovim uljem. Otresite višak marinade sa piletine i poređajte je u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta. Prebacite piletinu na dasku za sečenje i ostavite da odstoji 5 minuta, pa je tanko isecite.
Podelite zelenu salatu u 6 pojedinačnih činija za serviranje. U svaku činiju ravnomerno rasporedite paradajz, krastavce, papriku, masline, kapare, feta sir i iseckanu piletinu piletinu. Prelijte preostalom smesom od jogurta ravnomerno svaku činiju i ukrasite seckanim peršunom po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu sa kupusom i kukuruzom u senf sosu.
Pročitajte kako se pravi pasta salata sa tunjevinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa