Salata sa kiselim krastavcima, maslinama i sirom

Brza i osvežavajuća salata sa kiselim krastavcima, maslinama i sirom – savršeno predjelo za letnje dane, spremna za samo 10 minuta.
Salata sa kiselim krastavcima, maslinama i sirom Foto: Printscreen/Instagram/santifoods

Sastojci:

  • 150 g kiselih kornišona (mini)
  • 100 g maslina
  • 70 g sušenog paradajza
  • 100 g ementaler sir
  • 100 g kobasice

Za dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • malo kore limuna
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • svež bosiljak po ukusu

Priprema:

Letnji dani traže lagana i aromatična jela. Ova salata donosi upravo takav osećaj – osvežavajući zalogaj koji spaja pikantnost kiselih krastavaca, slani ukus maslina i nežnu kremastost sira, obogaćenu aromom limunove kore i svežeg bosiljka. Priprema traje samo 10 minuta, a rezultat izgleda i miriše kao da ste se upravo vratili sa kulinarskog master kursa na Mediteranu.

Savet:

Za autentičniji mediteranski ukus dodajte malo sušenog origana.

U činiju stavite cele masline i cele kornišone.  Ementaler isecite na kockice, a kobasicu na tanke krugove. Dodajte sušeni paradajz. Ako je previše suv, potopite ga u toplu vodu 10 minuta i zatim osušite papirnim ubrusom.

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, balzamiko sirće, koru limuna i seckani bosiljak. Začinite solju i biberom. U velikoj posudi pažljivo sjedinite sve sastojke i prelijte dresingom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_