Sastojci:
Za salatu:
- 400 g (1 konzerva) leblebija
- 1 krastavac isečen na kockice
- nekoliko čeri paradajza, prepolovljenog
- ¼ šolje mešane paprike, iseckane
- ¼ šolje maslina, sečenih na kolutiće
- pola glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 1 veza peršuna, sitno iseckanog
Za dresing:
- 1 čen belog luka, sitno izgnječen
- 1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašika meda
- 1 kašika belog sirćeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i crni biber po ukusu
Priprema:
Ova osvežavajuća i hranljiva salata sa leblebijama pravo je oličenje mediteranskog ukusa. Spoj hrskavog povrća, aromatičnih maslina i osvežavajućeg dresinga na bazi limuna i maslinovog ulja čini je savršenim laganim obrokom ili prilogom uz ribu i meso. Osim što je ukusna, ova salata je bogata biljnim proteinima i vlaknima, što je čini odličnim izborom za zdravu ishranu.
Leblebije procedite i isperite pod mlazom vode, pa ih ostavite da se dobro ocede. U velikoj činiji pomešajte leblebije, krastavac, čeri paradajz, papriku, masline, crni luk i peršun.
U posebnoj posudi umutite dresing: pomešajte beli luk, limunov sok, med, sirće, maslinovo ulje, so i biber. Prelijte salatu dresingom i dobro promešajte. Ostavite da odstoji 10–15 minuta kako bi se ukusi sjedinili. Poslužite hladnu kao glavno jelo ili prilog.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom