Sastojci:
Za salatu:
- 400 g (1 konzerva) leblebija
- 1 krastavac isečen na kockice
- nekoliko čeri paradajza, prepolovljenog
- ¼ šolje mešane paprike, iseckane
- ¼ šolje maslina, sečenih na kolutiće
- pola glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 1 veza peršuna, sitno iseckanog
Za dresing:
- 1 čen belog luka, sitno izgnječen
- 1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašika meda
- 1 kašika belog sirćeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i crni biber po ukusu
Priprema:
Ova osvežavajuća i hranljiva salata sa leblebijama pravo je oličenje mediteranskog ukusa. Spoj hrskavog povrća, aromatičnih maslina i osvežavajućeg dresinga na bazi limuna i maslinovog ulja čini je savršenim laganim obrokom ili prilogom uz ribu i meso. Osim što je ukusna, ova salata je bogata biljnim proteinima i vlaknima, što je čini odličnim izborom za zdravu ishranu.
Leblebije procedite i isperite pod mlazom vode, pa ih ostavite da se dobro ocede. U velikoj činiji pomešajte leblebije, krastavac, čeri paradajz, papriku, masline, crni luk i peršun.
U posebnoj posudi umutite dresing: pomešajte beli luk, limunov sok, med, sirće, maslinovo ulje, so i biber. Prelijte salatu dresingom i dobro promešajte. Ostavite da odstoji 10–15 minuta kako bi se ukusi sjedinili. Poslužite hladnu kao glavno jelo ili prilog.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.