Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica crnog luka, iseckana
  • 1 srednja šargarepa, iseckana
  • 1 crvena paprika, iseckana
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika svežeg rendanog đumbira
  • 2 kašičice karija
  • ¼ kašičice crvene ljute paprike u prahu
  • 400 g leblebija, oceđene i isprane
  • pola šolje basmati pirinča
  • 4 šolje povrćnog bujona
  • 2 šolje brokolija, isečenog na cvetove
  • 1 konzerva kokosovog mleka
  • Sok od 1 limete
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • Šaka svežeg korijandera, iseckanog

Priprema:

Ova posna čorba je savršen izbor za sve koji žele ukusan, a istovremeno lagan obrok. Kombinacija brokolija, leblebija i aromatičnih začina stvoriće kremastu i zasitu čorbu, idealnu za posne dane ili kao zdrava opcija za svaki dan.

Saveti i varijacije:

Ako želite gušću supu, možete je izblendati štapnim mikserom do kremaste teksture.
Možete zameniti basmati pirinač kinoom, koja je bogata proteinima i takođe daje supu gustu teksturu.
Ako ne volite korijander, možete ga zameniti svežim peršunom.

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i crvenu papriku, pa kuvajte dok ne omekšaju. Dodajte iseckani beli luk i đumbir i kuvajte još minut, dok ne počnu da mirišu. Dodajte kari prah i crvenu papriku, pa kuvajte još 30 sekundi.

Dodajte leblebije, pirinač i povrćni bujon, pa sve dobro promešajte. Pustite da proključa, potom smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri 15 minuta, povremeno mešajući da pirinač ne zalepi. Dodajte sok od limete, brokoli i kokosovo mleko. Kuvajte još 5 minuta dok brokoli ne postane mekan. Skinite sa vatre, posolite i pobiberite po ukusu. 
Bonus video

Kako da brokoli ostane svež Izvor: Kako da brokoli ostane svež