Sastojci:

Za ćufte:

  • 1 konzerva leblebija
  • 40 g prezli
  • 1 jaje
  • pola glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka (rendan)
  • 1 mala šargarepa (rendana)
  • 2 kašike seckanog peršuna  
  • pola kašičice mlevenog kima 
  • so i biber

Za sos:

  • 1 mali luk (sitno isečen)
  • 3 čena belog luka (grubo iseckana)
  • 2 kašike brašna 
  • 2 kašičice slatke dimljene paprike 
  • 1 kašičica sušenog origana 
  • 180 ml mleka 
  • 180 ml bujona od povrća
  • 2 kašičice limunovog soka 
  • so i biber

Još:

  • 60 ml maslinovog ulja 
  • seckani peršun 

Kako se pravi:

Najpre leblebije iz konzerve ocedite i isperite pod mlazom vode. Potom ih gnječilicom za pire krompir izgnječite. Zatim dodajte prezle, razbijte jaje, dodajte seckani crni luk, rendani beli luk, rendanu šargarepu, seckani peršun, kim i začinite solju i biberom, izmešajte dok se dobro ne sjedini, pa izgnječite dok ne dobijete teksturu poput paste. Rukama oblikujte ćuftice.

Bonus savet

Tajna ovog recepta je da se mešavina leblebija dobro poveže. Tako se ćufte ne raspadaju. Kada ste pripremili smesu, obavezno je stisnite u rukama pre nego što oblikujete ćufte. Ako vidite da je previše suva, dodajte malo umućenog jajeta do željene teksture.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i pržite ćufte. Zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.Na istom tiganju na istoj vatri napravite sos od paprike, dodajte seckani crni i beli luk, neprestano mešajte, posle 2 do 3 minuta dodajte brašno, nastavite da mešate, posle 2 minuta dodajte papriku i origano, brzo izmešajte, pa dodajte mleko i bujon, nastavite mešanje.

Kada završite sa kremastim sosom, dodajte sok od limuna i začinite solju i biberom, pomešajte, a zatim vratite ćufte nazad u tiganj, lagano okrenite svaku tako da budu potpuno obložene sosom, dinstajte 2 do 3 minuta.

Bonus video

Falafel s tikvicama Izvor: Falafel s tikvicama