Sastojci:
Za ćufte:
- 1 konzerva leblebija
- 40 g prezli
- 1 jaje
- pola glavice crnog luka
- 1 čen belog luka (rendan)
- 1 mala šargarepa (rendana)
- 2 kašike seckanog peršuna
- pola kašičice mlevenog kima
- so i biber
Za sos:
- 1 mali luk (sitno isečen)
- 3 čena belog luka (grubo iseckana)
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice slatke dimljene paprike
- 1 kašičica sušenog origana
- 180 ml mleka
- 180 ml bujona od povrća
- 2 kašičice limunovog soka
- so i biber
Još:
- 60 ml maslinovog ulja
- seckani peršun
Kako se pravi:
Najpre leblebije iz konzerve ocedite i isperite pod mlazom vode. Potom ih gnječilicom za pire krompir izgnječite. Zatim dodajte prezle, razbijte jaje, dodajte seckani crni luk, rendani beli luk, rendanu šargarepu, seckani peršun, kim i začinite solju i biberom, izmešajte dok se dobro ne sjedini, pa izgnječite dok ne dobijete teksturu poput paste. Rukama oblikujte ćuftice.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i pržite ćufte. Zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.Na istom tiganju na istoj vatri napravite sos od paprike, dodajte seckani crni i beli luk, neprestano mešajte, posle 2 do 3 minuta dodajte brašno, nastavite da mešate, posle 2 minuta dodajte papriku i origano, brzo izmešajte, pa dodajte mleko i bujon, nastavite mešanje.
Kada završite sa kremastim sosom, dodajte sok od limuna i začinite solju i biberom, pomešajte, a zatim vratite ćufte nazad u tiganj, lagano okrenite svaku tako da budu potpuno obložene sosom, dinstajte 2 do 3 minuta.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda