Čuveni britanski kuvar, Džejmi Oliver, na svom YouTube kanalu pokazao je kako da na najlakši mogući način napravite libanske ćufte koje su u celom svetu poznate kao falafel. Ove ćufte se prave od leblebije ili pasulja, kao i raznih začina. Poreklom su iz Libana i Palestine, a često se greškom smatra za nacionalno jelo Izraela. Falafel mogu da jedu i vegeterijanci, a obično se služe u lepinji. U nastavku pročitajte originalni recept, a harisa pastu možete da zamenite i ljutom paradajz pastom. Ako niste znali piment je začin koji izgleda kao biber u zrnu, a ukusom podsećna na cimet i karanfilić. Pa ako nista pronašli ovaj začin samo ga zamenite prstohvatom mlevenog cimeta i mlevenog karanfilića.

  • Sastojci: 
  • 2 konzerve leblebija 
  • 1 kašika brašna 
  • 1 kašika harisa paste (može i baš ljuta paradajz pasta) 
  • 1 kašičica pimenta (začin) 
  • 1 veza svežeg korijandera 
  • 1 limun

Priprema: 
Leblebije procedite i stavite u blender, pa dodajte brašno, harisa pastu, piment, korijander i koru limuna. Dobro izblendirajte, pa isecite na 16 jednakih komada. Vlažnim rukama oblikujte ćuftu, malo spljoštite rukama, pa ispržite. Možete da ih služite u domaćoj lepinji sa seckanim kupusom, majonezom, ljutom papričicom... Izbor je na vama. 

BONUS VIDEO: 

Falafel s tikvicama tiktok/fitgreenmind

Izvor: Stvar ukusa