Voćni likeri su nekada bili obavezni u svakom domu, a pogotovo u bogatim kućama. Dame su se družile uz čašu ovog alkoholnog pića, a liker možete da spremite od bilo kog voća, ali mi vam predlažemo da iskoristite sezonu kajsija i napravite jedan od najlepših. Izdvaja se svojom suptilonom notom, a i priprema je vrlo jednostavna. Bitno je da koristite što sitnije kajsije jer su one mnogo ukusnije. Ono što je zanimljivo jeste da se u ovom recpetu koriste i koštice kajsija, koje su prepune omega 3 masnim kiselinama kao i vitaminom B17. Ako i vi volite voćne likere, onda vam predlažemo da isprobate ovaj predratni recept.
- Sastojci:
- 900 g sitnih kajsija
- 800 g šećera
- 800 ml rakije
- 9 koštica kajsije
- 2 karanfilića
- 1/2 štapića vanile
Priprema:
Kajsije prepolovite i izvadite koštice. Veću teglu pospite šećerom, pa dodajte karanfilić i vanilu. Poređajte kajsije, pa stavite 3 koštice. Opet pospite šećer, pa kajsije, pa koštice i tako ređajte dok ne utrošite. Sipajte rakiju i dobro zatvorite. Držite na suncu mesec dana, a svakih 5 dana promućkajte. Kada prođe mesec dana dobro promešajte, pa procedite kroz gazu nekoliko puta. Sipajte u sterilisane staklene flaše i zatvorite. Kajsije možete da iskoristite za šta god želite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus