Liker od jagode ima prijatnu i nedoljivu aromu, a za njegovu pripremu je potebno par sastajaka i malo vremena. Ono što je bitno kod pripreme ovog likerajeste da koristite čvrste baštenske ili šumske jagode koje nisu prezrele ili oštećene. Liker od jagode može svako da napravi, a super je izbor za osveženje, pogotovo kada vam dođu gosti. 

  • Sastojci:
  • 600 g jagoda 
  • 600 ml vode 
  • 400 g šećera 
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 600 ml rakije 
  • Još: 
  • 500 ml vode 
  • 200 g šećera 

Priprema:

Tegle sterilišite, a jagode stavite u posudu i prelijte vodom. Ostavite da stoje tako nekih 15-20 minuta, a zatim ih prebacite na peškir i sačekajte da se osuše. Isecite ih, a onda stavite u malo u teglu, pa preko pospite šećer koji ste pomešali sa vanilin šećerom i onda opet jagode, pa šećer i tako dok ne napunite teglu. Tako uradite sve dok imate jagoda, pa u svaku teglu sipajte rakiju i dobro zatvorite. Ostavite na sunčanom mestu dve nedelje, a povremeno uzmite teglu i protresite. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kada krene da ključa sklonite sa šporeta. Procedite smesu iz tegle i pomešajte sa ključalom vodom i sipajte u sterilisane flaše. Ostavite da odstoji najmanje 3 meseca i možete da služite liker.  

Izvor: Stvar ukusa