Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk isečen na kockice
- 2 srednje šargarepe, isečene na kockice
- 2 čena belog luka, sitno mlevena
- 2 sveža lista žalfije, iseckana
- biber, ljuta tucana i so po ukusu
- pola kašičice sušenog origana
- 700 g slatkog krompira, oljuštenog i isečenog na kocke
- 1 konzerva leblebija
- 1 litar bujona od povrća
- 200 ml ovsene pavlake za kuvanje
- 75 g kelja
Priprema:
Ova bogata i hranljivačorba od slatkog krompira, leblebija i kelja savršen je izbor za hladne dane. Kremasta je, začinjena mirisnim biljem i lagana, a istovremeno zasitna zahvaljujući kombinaciji povrća i biljnih proteina. Idealan je obrok za sve koji žele zdravu, okrepljujuću i ukusnu čorbu.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i šargarepu iseckane na kockice i pržite dok ne omekšaju. Umešajte mleveni beli luk, narezane listove žalfije, ljutu tucanu, sušeni origano i mleveni biber i kuvajte još minut dok ne zamiriše. Dodajte slatki krompir isečen na kockice u šerpu, a zatim i leblebije (koje ste prethodno ocedili i isprali). Sve zajedno promešati da se sjedini.
Zalijte bujonom od povrća i ostavite da provri. Kada provri, smanjite vatru i ostavite da se kuva dok sladak krompir ne omekša, oko 15-20 minuta. Umešajte pavlaku i seckani kelj. Nastavite da kuvate još 5 minuta dok kelj ne uvene i sve se zagreje.
Začinite solju i biberom po ukusu.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.