Salata od čeri paradajza

Salata od čeri paradajza je lagana, mirisna i osvežavajuća, a priprema se bez mnogo truda. Idealna je za letnje dane, ali i kao svež prilog uz svako jelo tokom cele godine.
Salata od čeri paradajza Foto: Printscreen/Youtube/Alina FooDee

Kad krenu slatki i sočni čeri paradajzi, najbolje je pripremiti laganu salatu koja se sprema za nekoliko minuta. Uz papriku, beli luk i malo začina, ovo jelo postaje osvežavajući prilog ili lagani obrok. Svež peršun, mirođija ili korijander daju završni pečat i miris domaće kuhinje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: salata, prilog

Porcije/Količina: 4 osobe

Ukupno vreme pripreme: 15 minuta

Težina: laka

Sastojci:

  • 1 kg čeri paradajza
  • 1 paprika 
  • 5 čenova belog luka
  • 1 puna kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike jabukovog sirćeta 
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 veza svežeg bilja (korijander, peršun ili mirođija)
Savet:

Najlepši ukus dobijate ako ostavite salatu da odstoji bar pola sata – paradajz će pustiti sok i sve će se lepo sjediniti.

Priprema:

Pripremite povrće

Operite čeri paradajz i presecite ga na polovine. Papriku očistite i isecite na tanke trakice. Beli luk sitno iseckajte.

Napravite preliv

U manjoj činiji pomešajte so, šećer, sirće i ulje. Dobro izmešajte dok se šećer i so ne otope.

Složite salatu

U većoj činiji pomešajte paradajz, papriku i beli luk. Prelijte pripremljenim prelivom i pažljivo promešajte. Na kraju dodajte sitno seckano bilje po izboru.

Serviranje

Ostavite salatu u frižideru 10–15 minuta da se ukusi povežu. Poslužite kao osvežavajući prilog uz glavno jelo ili uz hleb.

Bonus video

This browser does not support the video element.

kako da lako oljuštite paradajz Izvor: tiktok/boxwoodandspruce