Polako dolazi vreme pripreme zimnice, kada će mirisi pečenih paprika ispuniti kuhinje i dvorišta širom Srbije. Ljuštenje paprika zna da bude mukotrpan posao, ali postoji jednostavan trik koji značajno ubrzava proces. Kada pečete paprike za ajvar, stavite ih još tople u kesu i dobro zatvorite. Ostavite ih da odstoje 10–15 minuta – vlaga u kesi će omekšati kožicu, koja će se gotovo sama odvojiti od mesa paprike.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska

Tip jela:Zimnica

Porcije/Količina: 4–5 tegli (zavisno od veličine)

Vreme pripreme: 30 min + pečenje

Vreme kuvanja: 30–40 min

Ukupno vreme: 1 h 10 min

Težina: Srednje

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike
  • 200 ml ulja
  • 3–4 čena belog luka
  • So po ukusu
  • 1 kašika šećera (po želji)
Savet:

Ako želite da ubrzate još više, posle stajanja u kesi, lagano protrljajte paprike rukama – ljuske će se skidati kao rukom odnešeno. Ovo štedi vreme i nervozu, a ajvar ostaje mekan i sočan.

Priprema:

Priprema paprika:

Operite i osušite paprike. Pecite ih u rerni na 200°C, na roštilju ili tiganju dok ne dobiju lepo pečenu, crvenkastu koricu.

Ljuštenje paprika:

Vruće paprike stavite u kesu i zatvorite. Ostavite ih 10–15 minuta da odstoje. Vlaga u kesi omekša kožicu i ljuske će se lako skidati. Lagano protrljajte rukama da se kožica potpuno odvoji.

Čišćenje i seckanje:

Oljuštene paprike očistite od semenki i peteljki. Meso iseckajte na manje komade.

Dodavanje belog luka i ulja:

Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga paprikama. Zagrejte ulje u šerpi i polako dodajte paprike.

Kuvanje ajvara:

Kuvajte na laganoj vatri 20–30 minuta uz povremeno mešanje. Posolite i dodajte šećer po ukusu.

Skladištenje:

Vruć ajvar sipajte u sterilne tegle, zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.

Bonus video

03:15
JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)  Izvor: Kurir televizija