Sigurno vam se makar jednom dogodilo da tokom pripreme omiljenog jela, kolača ili letnjeg napitka posegnete za limunom – a iz njega jedva da iscedite par kapi. Taman kada je najpotrebnije, limun kao da se „zatvori“ i ostane tvrd, suv i škrt na soku. Iako spolja deluje sočno, iznutra vas razočara. Dobra vest je da postoji vrlo jednostavan trik kojim možete rešiti ovaj problem u svega pola minuta.
Jedan od najefikasnijih načina da se iz limuna izvuče maksimum jeste – kratko zagrevanje u mikrotalasnoj. Celi, neisečeni limun stavite u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte ga 20 do 30 sekundi na visokoj temperaturi. Za to vreme, toplotom će se opustiti vlakna unutar ploda i omekšati unutrašnjost, čime se omogućava da sok lakše iscuri prilikom ceđenja. Važno je ne preterivati sa vremenom, jer predugo zagrevanje može da isuši limun i postigne suprotan efekat.
Ako nemate mikrotalasnu, postoji još nekoliko rešenja koja pomažu. Prvo, pre ceđenja limuna uvek ga dobro izrolajte dlanom po čvrstoj podlozi – to dodatno lomi unutrašnje opne i oslobađa sok. Takođe, limun se može potopiti u vruću vodu na minut do dva, što ima sličan efekat kao mikrotalasna – omekšava plod i olakšava ceđenje.
Dakle, pre nego što se iznervirate zbog suvog limuna, samo ga kratko zagrejte ili primenite neki od ovih malih trikova. Nema više razočaranja – samo sočni rezultati, taman onoliko koliko vam treba za savršen recept!
Bonus video
