Sigurno vam se makar jednom dogodilo da tokom pripreme omiljenog jela, kolača ili letnjeg napitka posegnete za limunom – a iz njega jedva da iscedite par kapi. Taman kada je najpotrebnije, limun kao da se „zatvori“ i ostane tvrd, suv i škrt na soku. Iako spolja deluje sočno, iznutra vas razočara. Dobra vest je da postoji vrlo jednostavan trik kojim možete rešiti ovaj problem u svega pola minuta.

Jedan od najefikasnijih načina da se iz limuna izvuče maksimum jeste – kratko zagrevanje u mikrotalasnoj. Celi, neisečeni limun stavite u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte ga 20 do 30 sekundi na visokoj temperaturi. Za to vreme, toplotom će se opustiti vlakna unutar ploda i omekšati unutrašnjost, čime se omogućava da sok lakše iscuri prilikom ceđenja. Važno je ne preterivati sa vremenom, jer predugo zagrevanje može da isuši limun i postigne suprotan efekat.

Savet:

Još jedan savet koji se često prenosi među kuvarima jeste da limun isečete ne po sredini, već po dužini – tada se, verovali ili ne, može iscediti više soka. A ako želite da izvučete baš svaki mililitar, koristite cediljku sa metalnim „zubcima“ jer mehanički dodatno lomi unutrašnju strukturu.

Ako nemate mikrotalasnu, postoji još nekoliko rešenja koja pomažu. Prvo, pre ceđenja limuna uvek ga dobro izrolajte dlanom po čvrstoj podlozi – to dodatno lomi unutrašnje opne i oslobađa sok. Takođe, limun se može potopiti u vruću vodu na minut do dva, što ima sličan efekat kao mikrotalasna – omekšava plod i olakšava ceđenje.

Dakle, pre nego što se iznervirate zbog suvog limuna, samo ga kratko zagrejte ili primenite neki od ovih malih trikova. Nema više razočaranja – samo sočni rezultati, taman onoliko koliko vam treba za savršen recept!

Bonus video

00:28
ČIŠĆENJE RERNE POMOĆU LIMUNA Kako očistiti rernu pomoću limuna Izvor: Instagram/additivefreelifestyle