Sastojci:

  • 6 neprskanih (organskih) limuna 
  • 500 ml alkohola jačine 90% (ili kvalitetne vodke ako nemate alkohol)
  • 300 g šećera
  • 500 ml filtrirane vode

Priprema:

Limončelo je tradicionalni italijanski liker od limuna, poreklom sa juga Italije, poznat po intenzivnom mirisu i osvežavajućem ukusu. Pravi se od aromatične kore neprskanih limuna, jakog alkohola i šećernog sirupa. Ovaj liker se pije dobro rashlađen, često kao digestiv posle obroka.

Savet:

Limončelo se najbolje pije dobro rashlađen, direktno iz frižidera ili zamrzivača – poslužen u malim čašicama.

Dobro operite limune, pa tanko oljuštite koru (bez bele opne jer ona daje gorčinu). Stavite koru u staklenu teglu i prelijte alkoholom. Zatvorite teglu i ostavite na tamnom, hladnom mestu 7 dana. Povremeno promućkajte.

Nakon 7 dana, u šerpi zagrejte vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Ostavite da se sirup potpuno ohladi. Procedite alkohol kroz gazu ili cediljku, pa pomešajte sa ohlađenim šećernim sirupom. Sipajte u čiste boce i ostavite da odstoji još 4–7 dana pre konzumacije.

Bonus video

00:55
Kako se pravi krem od limuna Izvor: Instagram/Cookist wow