Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 1 crni luk, podeljena upotreba
  • 1 jaje
  • 2-3 kašike brašna
  • šaka mirođije
  • 250 g mlevenog pilećeg filea
  • so i biber - po ukusu
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice su niskokalorično povrće bogato vitaminima i mineralima, a pritom su odličan izvor dijetnih vlakana. U 100 grama svežih tikvica nalazi se oko 17 kalorija, 1,2 g proteina, 3,1 g ugljenih hidrata i 0,3 g masti.

Recept za pljeskavice od tikvica i piletine:

Kako biste napravili ove pljeskavice, prvo narendajte tikvice i posolite ih sa pola kašičice soli, promešajte, pa ostavite da odstoje 5-10 minuta dok ne puste sok. Izmeljite meso od pilećeg filea. Iseckajte polovinu crnog luka i propržite ga na ulju. Dodajte taj luk u mleveno meso, posolite i pobiberite po ukusu, pa dobro promešajte.

Iseckajte šaku mirođije, pa dobro iscedite tikvice. Dodajte im mirođiju i pola luka, kao i 1 jaje. Zatim ubacite 2-3 kašike brašna i mešajte dok ne postane glatko. Zagrejte tiganj sa uljem, rasporedite jednu kašiku smese od tikvica i odozgo stavite sloj mlevenog mesa. Pržite oko 4-5 minuta sa svake strane, okrećući. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i visokoproteinske pljeskavice od tunjevine i ovsene kaše.

Pročitajte kako se prave pljeskavice od kupusa i šargarepe

BONUS VIDEO

00:13
Pljeskavice od krompira i šunke Izvor: Instagram/foodiechina888

StvarUkusa