Krem čorba od kopriva

Krem čorba od kopriva je vrlo zdravo i sezonsko jelo.

Zašto je korisno konzumirati koprivu
Zašto je korisno konzumirati koprivu Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 l pilećeg bujona
  • 350 g kopriva
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • 1 krompir oljušten i isečen na kockice
  • 2 praziluka isečena na kockice
  • 1 mali crni luk isečen na kockice
  • 3 kašike putera
  • 200 g celera isečenog na kockice
  • so i biber po ukusu

Za ukrašavanje:

  • malo pavlake
  • seckana mirođija
Zašto je korisno konzumirati koprivu?

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa i spada u najbolji prirodni lek protiv anemije. Bogata je i vitaminom C, vitaminom K, kao i magnezijumom, kalcijumom i fosforom. Zbog svojih svojstva jača imuni sistem i ima brojne druge zdravstvene koristi.

Recept za krem čorbu od kopriva:

Krem čorbu napravite tako što ćete da operete koprive hladnom vodom, a zatim ih osušite. Skuvajte koprive na pari, dok ne usahnu, oko dva minuta, pa ih nakon toga ohladite. Ocedite ih od viška vode, sitno iseckajte i stavite na stranu.

Odvojite šaku koprive i sitno iseckajte, pa ostavite na stranu kako biste dodali nakon što završite čorbu. Celer, krompir, crni luk i praziluk dinstajte na srednjoj vatri 5 minuta. Dodajte pileći bujon i stavite mešavinu da provri. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša, oko 15 minuta.

Dodajte koprive i izmiksirajte čorbu blenderom. Pasiranu čorbu sipajte u šerpu. Ohladite u sudoperi sa hladnom vodom. Dodajte ostatak sitno iseckane, odvojene koprive nazad u čorbu, kao ukras. Na kraju umutite pavlakuza kuvanje.

Servirajte ukrašeno kiselom pavlakom i mirođijom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i aromatičnu krem čorbu od karfiola i kupusa.

Pročitajte kako se pravi bogata čorba sa sočivom i povrćem za post na vodi

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

KUVAR RAŠA VLAČIĆ OTKRIO TRIK KAKO DA PARADAJZ ČORBA NE BUDE KISELA! Oba tima napravili grešku u prvim koracima, A EVO ŠTA JE PRESUDILO ZA POBEDU MLADOG PARA Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa