Pripremanje tradicionalne zimnice, i ako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu zimnicu u supermarketima. Danas u velikoj meri to nam olakšava život, ali domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Uz to, neuporedivo je zdravija od kupovne. Pripremanje domaće zimnice je više od navike ili tradicije, taj prirodni ukus hrane se ne zaboravlja. Sada postoji dosta recepta koji pomažu da se tradicionalna zimnica napravi mnogo brže, a upravo takav je i ovaj za kisele krastavce bez sirćeta i šećera. 

Začine i krastavce rasporedite u sterilne tegle, sipajte salamuru (U litar vode sipajte 100 g vode i ostavite da provri). Možete da koristite bilo koje začine ili se možete ograničiti na beli luk i mirođiju. Pre nego što stavite tegle na hladno mesto, potrebno je da ih ostavite na toplom nekoliko dana kako bi započela fermentacija mlečne kiseline. Кada se na krastavcima pojavi beli premaz, ocedite rasol, isperite krastavce direktno u tegli, isperite beli talog. Sipajte čistu hladnu vodu bez ikakvih dodataka, dobro zatvorite poklopac i stavite na hladno mesto.

OVIH 5 TRIKOVA ĆE POMOĆI DA KRASTAVAC IMA BOLJI UKUS

1. Beli luk i mirođija su neophodni začini, a ako želite bogatiji ukus dodajte listove hrasta, rena, ribizle ili trešnje. Možete dodati čak i biber, karanfilić i lovor.  

2. Kako se krastavci ne bi pokvarli na vrh stavite list rena. Oni će sprečiti da buđ prodre u teglu, ako voda iscuri tokom fermentacije. 

3. Pre nego što ih odložite na hladno mesto proverite količinu vode u teglama i po potrebi dopunite. Krastavci moraju uvek biti pokriveni vodom.

4. Ako dodate kašiku senfa u rastovr vode i soli, onda slobodno so smanjite na 50 g po litru. 

5. Da bi krastavci ostali hrskavi, potrebno je koristiti mlade krastavce. Soljenje se mora obaviti odmah, inače će uvenuti. Krastavci moraju da budu natopljeni u hladnoj vodi nekoliko sati.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE