Bliži se jesen i domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice. Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog. Iako sada sve teglice mogu da se kupe u supermarketima i pijacama, ipak domaćice u Srbiji vole same da naprave specijalitete za zimu po tradicionalnim receptima, koji se prenose s kolena na koleno.
Međutim, kada prvi put pravite zimnicu verovatno se pitate koliko je potrebno staviti vode, a koliko sirćeta. Ako se odlučite da kiselite povrće za na primer mešanu salatu, ono što vam je potrebno je sirće, voda, so, biber, šećer i naravno povrće po izboru. U mešanu salatu možete staviti karfiol, šargarepu, paprike i krastavce. Povrće dobro operite i isecite na komade, u šerpu dodajte sirće, so, biber, šećer i vodu. Odnos vode i sirćeta za zimnicu je 4:1 (na 4 litra vode ide 1 litar sirćeta), a ostali začini idu po želji. Nakon sečenja željeno povrće stavite u tegle i prelijte vrućim prelivom. Kada se ohladi stavite u frižider i nakon 24h je spremno za jelo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem