SKROZ NOVO U ZIMNICI! OVO JE SUPER DODATAK ŠTRUDLAMA, PALAČINKAMA I KOLAČIMA: Recept za pekmez od pomorandže i limuna

Ukoliko do sada niste probali, onda je pravo vreme!

Shutterstock

Pekmez od citrusa poslužiće kao super namaz za palačinke, zatim za doručak uz šolju mleka ili čaja. Može da se iskoristi i za pripremu brojnih poslastica, a već je sam po sebi veoma ukusan i slasan.

Sastojci:

  • 2 litra vode
  • 1 kg šećera
  • 2 kašičice vinske kiseline
  • 1 kg limuna i pomorandže (po pola kilograma od svakog voća)

Priprema:

Pomorandže dobro oguliti, iseckati i staviti da se kuvaju u "tri vode" - na svakih 5 minuta kuvanja, voda se prosipa i dodaje se nova, hladna. Limunovu koru narendati, a sa plodom uraditi isto kao i sa pomorandžama.

Napraviti umereno gusti šećerni sirup od vode i šećera, i dodati mu skuvano i dobro ohlađeno voće, kao i koru od limuna.

Na laganoj vatri kuvati slatko dok citrusi ne omekšaju, i dok se sirup ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati dve kašičice vinske kiseline, i kuvati još par minuta.

Skuvano slatko ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ga sipati u prethodno sterilisane tegle, i zatvoriti. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.