Kako da napravite domaći džem od kupina

Za domaći džem od kupina potrebna su vam samo tri sastojka, a cela porodica će uživati u savršenom ukusu ovog voća.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg svežih kupina
  • 700 g šećera
  • sok od limuna

Recept za domaći džem od kupina:

Pripremite kupine tako što ćete da otkinete sve peteljke i listove, a zatim ih operite pod hladnom vodom. Ostavite da se dobro ocede u cediljki. Pripremite veliku šerpu sa duplim dnom u kojoj ćete kuvati džem.

Stavite kupine u pripremljenu šerpu i lagano ih izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir da puste sok. Nemojte koristiti blender ili mikser da biste izbegli pretvaranje kupina u pire ili smuti. Preko kupina dodajte šećer i limunov sok i dobro promešajte.

Stavite lonac sa kupinima na srednje jaku vatru i ostavite da proključa. Stalno mešajte da se kupine ne zalepe za dno tiganja. Smanjite vatru na nisku i ostavite džem da se krčka oko 30-40 minuta ili dok ne počne da se zgušnjava. Često mešajte, kako biste izbegli lepljenje ili čak sagorevanje.

Da biste proverili konzistenciju džema, stavite malo na hladan tanjir. Ako džem ne teče, spreman je. Ako je previše tečno, nastavite da kuvate i proveravajte svakih 5 minuta. U međuvremenu, sterilišite tegle i poklopce tako što ćete ih prokuvati ili oprati u mašini za pranje sudova na visokoj temperaturi.

Vrući džem sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora na površini. Obrišite ivice tegli i hermetički ih zatvorite odgovarajućim poklopcima. Okrenite tegle naopačke oko 5 minuta da napravite vakuum, a zatim ih okrenite i ostavite da se potpuno ohlade, pokrivene krpom. Tegle sa džemom od kupina čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, teglu čuvajte u frižideru i konzumirajte u roku od nekoliko nedelja.

Džemovi su najbolji način da sačuvate ukuse leta u tegli, a vrlo jednostavno se prave. Ukoliko ih volite napravite domaći džem od jagoda za samo 10 minuta.

Pročitajte i kako da napravite domaći sos od malina

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo  Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.