Džem od kajsija u još boljoj, raskošnijoj verziji - sa belom čokoladom! Savršena kombinacija kiselkastog voća i slatke čokolade, obožavaćete ovaj recept koji se priprema od potpuno prirodnih sastojaka, bez konzervanasa. Kad jednom namažete džem od kajsija sa belom čokoladom na palačinke, nutela vam više neće pasti na pamet!
- Sastojci:
- 1 kg zrelih kajsija (oprane, očišćene, bez koštica i iseckane na manje komade)
- 400 g bele čokolade (izlomljene na sitnije komade)
- 500 g šećera
- sok od 1 limuna
- prstohvat soli
Priprema:
Pripremite tegle za džem tako što ćete ih oprati i sterilizovati. U veći lonac stavite iseckane kajsije i šećer. Ostavite da odstoje nekoliko sati ili preko noći, kako bi se voće iscedilo i pustilo sok. Nakon što kajsije odstoje, dodajte sok limuna i prstohvat soli. Stavite lonac na srednjejaku vatru i pustite da smesa proključa.
Smanjite temperaturu i kuvajte džem, povremeno mešajući, oko 30-40 minuta, odnosno dok se smesa ne zgusne. Pred kraj kuvanja, u lonac ubacite izlomljene komade bele čokolade i mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa džemom. Proverite gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stvrdne i ne razleva se, džem je spreman.
Dok je džem još uvek topao, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Zatvorite čvrsto poklopcem. Okrenite tegle naopačke i ostavite ih tako 5-10 minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Ovo će pomoći da džem duže ostane svež. Vratite tegle u normalan položaj i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Džem čuvajte na suvom i tamnom mestu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus