Sastojci:
- 1 kg smokava, sa peteljkom i isečenih na komade
- 190 g šećera
- 30 g plus 2 kašike soka od 1 limuna
- 60 ml vode
Recept za domaći džem od smokava:
Kako biste napravili džem, u veliku šerpu sipajte komade smokava sa šećerom i ostavite da odstoje, povremeno mešajući, oko 15 minuta, dok se šećer uglavnom ne rastvori i smokve ne postanu sočne. Dodajte limunov sok i vodu i prokuvajte mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori.
Kuvajte džem od smokava na umerenoj vatri, povremeno mešajući, oko 20 minuta. Kašikom stavite džem u tri tegle od 250 g, ostavljajući pola centimetra prostora pri vrhu.
Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte džem u frižideru do 3 meseca. Možda ćete želeti da napravite i džem od šljiva, kombinacija sa čokoladom će vas raspametiti.
Pročitajte kako se pravi džem od kruške sa aromom vanile
BONUS VIDEO
StvarUkusa