Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama

Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 kg paprika
  • 1,5 kg kupusa
  • 1,5 kg krastavčića
  • 1,5 kg zelenog paradajza
  • 1,5 kg šargarepe
  • 3,5 l vode
  • 1,5 l sirćeta, razblaženog 9%
  • 10 kašika soli
  • 9 kašika šećera
  • 1 vinobran

Recept za šarenu zimnicu:

Kako biste napravili šarenu zimnicu, prvo operite povrće. Naribajte kupus, očistite papriku i isecite je na trake, a narendajte šargarepu, krastavce isecite na kolutove, a paradajz na kriške.

Ubacite sve povrće u posudu i izmešajte. Prokuvajte u šerpi vodu, sirće, so, šećer i vinobran pa dok je vrelo prelijte povrće. Pokrijte čistom krpom i umotajte u ćebe.

Ostaviti da odstoji 24 sata, a u međuvremenu promešajte 2-3 puta. Povrće ubacite u čiste tegle koje nisu zagrejane i pritisnite da se slož, pa sipajte tečnost u kojoj je stajalo. Pritisnite povrće, tako da voda bude iznad. Možda ćete želeti da napravite i zimnicu od crvenog luka.

Pročitajte i kako da napravite brz i lak ajvar

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)  Kurir televizija

StvarUkusa