Pored uobičajenog kiselog kupusa od celih glavica, ribanac je takođe često pripremljana zimnica koja nas u hladnim mesecima obraduje fantastičnim ukusom i zdravim sastojcima.
Za 50 kilograma kupusa potrebno je oko 700 grama soli.
Operite kupus i rasecite glavice na pola, izrendajte ga na rezance. U veliku posudu s kupusom dodajte so i dobro izmešajte.
Posoljen kupus ređajte u bure i dobro ga sabijajte drvenim tučkom, sve dok ne pusti sok. Prekrijte ga platnom i stavite preko toga dasku ili kamen.
U početku jednom nedeljno, a kasnije možete i ređe, s platna skidajte penu koja se nakupila, čime se obezbeđuje trajnost kupusa.
Pogledajte i Kako ukiseliti kupus
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem