Domaći srpski ajvar sa patlidžanom

Ajvar sa patlidžanom se jednostavno pravi, a obožavaće ga cela porodica.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1400 g patlidžana
  • 6 velikih crvenih paprika
  • So, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • sok od 1 limuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna

Recept za domaći srpski ajvar sa patlidžanom:

Kako biste napravili ajvar sa patlidžanom zagrejte rernu na 246 C. Izbušite patlidžane viljuškom. Oprane patlidžane i paprike stavite na lim za pečenje i pecite dok im ljuska ne nabubri i ne pocrne, oko 30 minuta.

Stavite pečeno povrće u posudu otpornu na toplotu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se pare 10 minuta. Oljuštite i bacite pocrnele kore, stabljike i semenke.

U velikoj činiji izgnječite ili iseckajte povrće, u zavisnosti od toga koliko volite da ajvar bude gladak. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte beli luk i limunov sok i sipajte ulje uz stalno mešanje. Za serviranje prebacite u staklenu posudu i po želji pospite seckanim peršunom za ukras. Možda ćete želeti da napravite i ajvar od tikvica.

Pročitajte i recept za brzi i laki ajvar

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA  Kurir teleivizija

 StvarUkusa