Kako napraviti domaći sušeni paradajz u rerni

Domaći sušeni paradajz lako je napraviti i u rerni, a poslužiće vam kao savršen dodatak jelima.
Kako napraviti domaći sušeni paradajz u rerni Foto: Shutterstock

Sušeni paradajz daje poseban miris i ukus jelima, a lako ga možete spremiti i sami. Nije vam potrebna posebna oprema, dovoljna je rerna i malo strpljenja. Najbolje je koristiti mesnate sorte paradajza koje nemaju previše soka.

Osnovne informacije

Kuhinja: Mediteranska

Tip jela: zimnica

Porcije/Količina: oko 2 teglice

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 3–4 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 4 sata

Težina: lako

Sastojci:

  • 1,5 kg mesnatog paradajza
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica origana ili majčine dušice
  • Maslinovo ulje – po potrebi
Savet:

Ako želite intenzivniji ukus, dodajte u teglu i čen belog luka, grančicu ruzmarina ili list lovora.

Priprema:

Pripremite paradajz

Operite paradajz i osušite ga krpom. Isecite ga na polovine ili četvrtine (u zavisnosti od veličine). Poređajte ga na pleh obložen papirom za pečenje, kožicom nadole.

Posolite i začinite

Pospite paradajz solju i suvim začinima. Po želji dodajte malo maslinovog ulja, ali nije obavezno dok se suši.

Sušite u rerni

Stavite pleh u rernu zagrejanu na 90–100°C. Sušite 3–4 sata, uz povremeno proveravanje. Paradajz treba da bude suv, ali da zadrži malo mekoće.

Čuvanje

Kada se ohladi, spakujte ga u teglu i prelijte maslinovim uljem da ogrezne. Čuvajte u frižideru nekoliko nedelja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija