Sastojci:
- 950 g oljuštenih paradajza (ili pasirani paradajz)
- 50 g paradajz pirea
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 i po čen belog luka
- 80 g jabukovog sirćeta
- 60 g belog ili smeđeg šećera
- 1 kašičica soli
- po 1 veći prstohvat: mlevenog crnog bibera, mlevenog cimeta, mlevenih karanfilića, mlevenog muskatnog oraščića
- malo maslinovog ulja
- (po potrebi: gustin razmućen u vodi za zgusnjavanje)
Priprema:
Zaboravite na kupovni kečap – ovaj domaći je pun ukusa, prirodan i jednostavan za pripremu. Idealno ide uz pomfrit, roštilj, sendviče ili kao dodatak omiljenim jelima.
Sitno iseckajte crni luk. U manjoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i 1 iseckan čen belog luka, pa propržite dok ne omekšaju. Dodajte oljuštene (ili pasirane) paradajze. Umešajte paradajz pire, šećer, sirće, so, biber, karanfilić, muskatni oraščić i prstohvat cimeta. Dobro promešajte i pustite da proključa.
Smanjite vatru na minimum i kuvajte 40–50 minuta, povremeno mešajući. Po potrebi zgusnite kečap sa malo gustina razmućenog u vodi. Izblendajte smesu štapnim ili običnim blenderom, a zatim je po želji procedite kroz cediljku za glatkiju teksturu. Ostavite da se ohladi i sipajte u sterilizovanu teglu.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini