Kečap je jedan od najpopularnijih sosova i bez njega ne može da se zamisli većina današnjih obroka. Ovaj dodatak jelima možete da koristite uz pomfrit, burgere..., a mnogi ga dodaju u određene umake kako bi im poboljšali ukus. Vole ga sve generacije i zato vam predlažemo da kupovni zamenite zdravijom domaćom varijantom. Ako niste znali, domaći kečap je postan, pa možete da ga konzumirate bilo kad. Potrebna su vam svega par sastojka da ga napravite.
- Sastojci:
- 1,5 kg paradajza
- 1/2 šolje braon šećera
- 1,5 šolja sirćeta
- 1/2 kašičice čili praha
- so po ukusu
- 500 ml vode
Priprema:
Paradajz grubo isecite, pa ga stavite u šerpu sa malo vode i kuvajte dok ne krene lepo da ključa. Paradajz procedite, pa dobro ispasirajte. Dobijenu smesu procedite kroz sito, pa vratite pire od paradajza da se kuva. Dodajte šećer, sirće, čili u prahu i so. Promešajte i kuvajte nekih 15-20 mintua ili dok se smesa ne zgusne. Stavite nekoliko kapi na čist tanjir, nagnite ga i ako ne teče onda je kečap gotov. Sipajte kečap u sterilisane tegle ili flaše.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem