Kečap je nezaobilazan deo svake pice ili paste, a svesni smo da onaj kupovni sadži previše aditiva i konzervansa, te je najbolja varijanta napraviti domaći. Ovako pripremljenog možete da koristite i kao dodatak za bolonjeze špagete, ili kao umak za razne grickalice. 

Tajna ovako dobro ukusa je u senfu, ali i u začinima kao što su cimet i karanfilić. Kako biste dobili kečap koji je bolji od kupovnog onda obavezno isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 200 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 mesnate crvene paprike
  • 50 ml ulja
  • 50 g šećera
  • 75 ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičisa bosiljka
  • biber
  • malo cimeta
  • par zrna karanfilića
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

Crni luk zajedno sa belim sitno iseckajte i dinstajte na ulju nekih 20-ak minuta, uz dolivanje vode po potrebi. Za to vreme oljuštite paradajz i isecite sitnije kocke, pa dodajte u luk. Papriku ispecite u rerni, oljuštite, očistite od semenki i usitnite, pa sipajte u šerpu. Dodajte so, šećer, biber, cimet i karanfilić. Kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje. Pred kraj dodajte jabukovo sirće, mleveni origano i bosiljak, kao kašičicu senfa. Sve umutite stapnim mikesrom da se dobro ispasira. Kuvajte još pola sata, a ukoliko želite da bude gušću kuvajte ceo sat. Kada se prohladi prelijte u tegle ili flašice i zatvorite. Čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa