Kečap je nezaobilazan deo svake pice ili paste, a svesni smo da onaj kupovni sadži previše aditiva i konzervansa, te je najbolja varijanta napraviti domaći. Ovako pripremljenog možete da koristite i kao dodatak za bolonjeze špagete, ili kao umak za razne grickalice.
Tajna ovako dobro ukusa je u senfu, ali i u začinima kao što su cimet i karanfilić. Kako biste dobili kečap koji je bolji od kupovnog onda obavezno isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 200 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 mesnate crvene paprike
- 50 ml ulja
- 50 g šećera
- 75 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica origana
- 1 kašičisa bosiljka
- biber
- malo cimeta
- par zrna karanfilića
- 1 kašičica senfa
Priprema:
Crni luk zajedno sa belim sitno iseckajte i dinstajte na ulju nekih 20-ak minuta, uz dolivanje vode po potrebi. Za to vreme oljuštite paradajz i isecite sitnije kocke, pa dodajte u luk. Papriku ispecite u rerni, oljuštite, očistite od semenki i usitnite, pa sipajte u šerpu. Dodajte so, šećer, biber, cimet i karanfilić. Kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje. Pred kraj dodajte jabukovo sirće, mleveni origano i bosiljak, kao kašičicu senfa. Sve umutite stapnim mikesrom da se dobro ispasira. Kuvajte još pola sata, a ukoliko želite da bude gušću kuvajte ceo sat. Kada se prohladi prelijte u tegle ili flašice i zatvorite. Čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem