Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Ono što se najčešće sprema je turšija, ajvar, pečene paprike, lovačka salata... Ali, uvek je dobro da imate domaći kečap ili pelat koji će vam poslužiti kao odlična podloga za picu. Jer domaće testo za picu, pa onda i domaći kečap već vam je zagarantovan fantastičan ukus. 

Tajna ovako dobro ukusa je u senfu, ali i u začinima kao što su cimet i karanfilić. Kako biste dobili kečap koji je bolji od kupovnog onda obavezno isprobajte ovaj recept. 

Sastojci:

  • 3 kg paradajza
  • 200 g šećera
  • 3 kašike soli
  • 10 kašika jabukovog sirćeta 
  • 1/2 kesice cimeta
  • par zrna karanfilića 
  • 2 kašičice crvene mlevene paprike 
  • 1 kašičica senfa 

Priprema:

Operite i očistite paradajz, isecite na četvrtine, a zatim ga sameljite. Kuvajte uz povremeno mešanje. Kada paradajz krene da vri, dodajte šećer, so, sirće, cimet, karanfilić, crvenu papriku i dobro promešajte. Na kraju dodajte i senf, pa ostavite da vri na laganoj vatri dok se lepo ne ukrčka. Kada postane gust sipajte u staklene flaše.